NEWS
latest

13 February

ŠTA SVE ZNAMO O GRIPU U SRBIJI 2020.

ŠTA SVE ZNAMO O GRIPU U SRBIJI 2020. Zabranjene posete u bolnicama, prijavljena epidemija, a đaci dobili duži raspust

Sezona gripa u Srbiji je odavno počela, u domovima zdravlja redovi su podugački, a ukoliko vas nije zahvatio verovatno, znate nekoga koga jeste. Tako se već nedeljama veliki deo stanovnika naše zemlje bori sa temperaturom, glavoboljom kao i bolom u mišićima, a grip je takav da retko ko može da ga prebrodi na nogama.

U nekim delovima Srbije prijavljena je epidemija, u pojedinim bolnicama su zabranjene posete, školski raspust je produžen, a grip je imao i prve smrtne slučajeve.

Gde je sve prijavljena epidemija

Zbog širenja sezonskog gripa u pojedinim delovima naše zemlje prijavljena je epidemija. Za prijavu epidemije gripa ili bilo koje druge bolesti, zadužen je Gradski zavod za javno zdravlje, dok epidemiju proglašava Ministarstvo zdravlja i to na isključivu preporuku nadležnog Instituta za javno zdravlje "Batut".

Epidemija sezonskog gripa u Srbiji prijavljena je na teritoriji grada Beograda, kao i u Pirotskom, Mačvanskom i Zlatiborskom, a od danas i u Braničevskom okrugu.   

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda je 3. februara prijavio epidemiju gripa Institutu za javno zdravlje "Batut", jer je nedelju dana ranije u prestonici registrovano 1.707 pacijenata sa simptomima sličnim gripu i 24.348 obolelih od akutnih respiratornih infekcija.

Epidemija gripa je tada prijavljena, ali nju nije proglasilo nadležno Ministarstvo zdravlja pošto se to izuzetno retko dešava. U poslednjih 70 godina proglašene su samo tri epidemije.

Koji su simptomi gripa

Nemojte da zanemarite visoku temperaturu koju imate danima i malaksalost, jer to nije obićna prehlada već jedan od glavnih simptoma gripa.

- Simptomi kod gripa su visoka temperatura, koja uporno traje i teško se obara. Prisutna je jaka glavobolja i malaksalost, sa bolom u mišićima, kao i opšta slabost. Pacijent je vezan za postelju, gubi apetit i odlikuje ga loše opšte stanje – rekao je za "Blic" pedijatar Dejan Jonev iz DZ "Simo Milošević" sa Čukarice.

Koji su terapija i lečenje

Ono što je najbitnije jeste da ne zanemarite simptome, nemojte ih prepisati prehladi. Obratite se lekaru i potražite pomoć, a onda poštujte terapiju koju dobijete.  

- U pitanju je terapija koja se daje na osnovu simptoma - lekovi za skidanje temperature, preparati za kašalj, za nos, pojačanje imuniteta. Preporučuje se i ležanje i unošenje što više tečnosti u organizam – istakao je doktor Jonev.


Ko je najugroženiji

Virus cirkuliše i lako se prenosi sa osobe na osobu. S tim u vezi najugroženiji su đaci, tačnije deca od pet do 19 godina, koji su činili između 50 i 75 odsto svih obolelih.  


Pored njih, ugroženo je i radno sposobno stanovništvo starosti između 20 i 64 godina.

Prvi smrtni slučajevi

Prva žrtva ovogodišnjeg sezonskog gripa u Braničevskom okrugu bio je pacijent (62) iz Požarevca koji je bolovao od hronične bolesti bubrega i srca. Još jedan smrtni ishod, usled komplikacija koje su izazvane sezonskim gripom, pretrpeo je 82-godišnji muškarac iz Niša koji je bio dugogodišnji bubrežni bolesnik.

Zabrana poseta po bolnicama

Kako bi se preduzele sve mere protiv širenja gripa u pojedinim zdravstvenim ustanovama zabranjene su posete. Zbog povećanja broja pacijenata sa respiratornim infekcijama u Kliničkom centru Srbije (KCS) zabranjene su od 24. januara posete. Isti slučaj je bio i sa porodilištima, a kasnijih dana se proširio i na druge zdravstvene ustanove.   

Posete su zabranjene pacijentima na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u vojnim bolnicama u Nišu i Novom Sadu i beogradskom Centru vojnomedicinskih ustanova. Takođe, zabrana posete pacijenata važi i u Kliničkom centru Kragujevac, kao i u bolnicama u Jagodini, Paraćinu, Ćupriji, Valjevu, kao i u Opštoj bolnici u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi.

Prazne škole i vrtići

Kako su deca najugroženija grupa sled događaja je takav da su škole i vrtići bili poluprazni i poslednje dve nedelje pre raspusta. To je znatno učestalije bilo u osnovnim školama. Prosečno je iz škole odsustvovalo 10 do 15 dece, a bilo je i slučajeva sa samo par đaka u odeljenju. U vrtićima je bila bolja situacija, ali su zbog manjka dece grupe spajane.

Smanjen broj obolelih

Kako je usledio raspust tako je došlo i do značajnog pada broja obolelih u Beogradu. Od trećeg do devetog februara reigstrovano je 16.448 obolelih od akutno-respiratornih infekcija u prestonici. što je znatno manje nego sedmicu ranije kada smo imali čak 24.348 bolesnih sugrađana. Takođe, i broj gripoznih u Beogradu prepolovio, sa 1.707 spao je na "samo" 878.

Najveći talas je prošao

Broj obolelih se prati iz dana u dan i sada je primetno njihovo smanjenje, ali epidemija je i dalje na snazi.


- Na osnovu nadzora na akutne respiratorne infekcije i oboljenja slična gripu, najveći broj obolelih je i dalje školskog uzrasta, oko 50 odsto, aktivnost gripa nije više na srednjem nivoum, nego se u Beogradu sada beleži niska aktivnost virusa gripa. Pratimo epidemiološku situaciju, svaka epidemija ima svoj tok od nekih 4-6 nedelja, vrh je treće i četvrte nedelje, taj vrh smo dosegli. Pošto je broj obolelih počeo da pada, na osnovu isksustva očekujemo da on nastavi dalje da pada. Obično kada počne smanjivanje broja obolelih, nastavlja se taj trend, a epidemiju odjavljujemo kada imamo tri vezane nedelje sa smanjivanjem broja obolelih. Dakle još dve nedelje – rekla je epidemiolog i načelnik jedinice za imunizaciju Zavoda za javno zdravlje Leposava Gorotić Ilić.

Đaci i dalje na raspustu

Školski raspust na teritoriji cele Srbije, zbog epidemiološke situacije sa sezonskim gripom, produžen je do ponedeljka 24. februara.

Kako je istakao ministar prosvete Mladen Šarčević, odluka je doneta posle konsultacija sa Institutom za javno zdravlje "Batut" i Ministarstvom zdravlja koje je prethodno dalo preporuku da se produži zimski raspust, kako bi se smanjilo širenje virusa gripa.

Nastava je već obustavljena u vojvođanskim školskim i predškolskim ustanovama, u koje su se deca prvobitno vratila 15. januara. Dakle, drugo polugodište u Vojvodini već je bilo počelo kada je na osnovu preporuke Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Instituta za javno zdravlje Vojvodine Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje juče doneta Odluka o privremenoj obustavi rada predškolskih i školskih kolektiva.

Dakle, đacima u Centralnoj Srbiji produžen je raspust do 24. februara, a Vojvođani su do istog datuma poslati na novi mini odmor. U Vojvodini će do 24. Februara birti zatvoreni i svi vrtići, dok u Beogradu ostaju otvoreni.Izvor: blic.rs
« PREV
NEXT »

No comments