NEWS
latest

06 February

Modena: U muzeju Ferarija


Modena je grad u pokrajini Emilija Romanja, u severnom delu Italije, u kojem se rodio čuveni tenor Lučano Pavaroti. Jasna i ja smo samo došli iz Milana, vozom, za nešto manje od dva sata. Modena ima oko 170.000 stanovnika.


Glavna ulica, Via Emilia, sa pešačkim delom pod arkadama koje su često fresko-oslikane, izlazi na glavni trg, Piaca Grande, sa velikom crkvom i zvonikom, Tore Điraldina iz 1099. godine. Ova crkva se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Posebno nas je oduševila istorijska pijaca u Ulici Albineli. Pokrivena je i sa skulpturom devojke koja u naručju drži žito.  

U ponudi je sir grana padano raznih doba zrenja. Recimo sir od dvadeset osam meseci starosti prodaje se za četrnaest evra za kilogram. Zatim razne paste, sveže i suve. Specijalitet ovog kraja su tortelini sa nadevom od bundeve. Odlično.


Na izlazu iz pijace je minijaturna prodavnica sendviča - bar M. Skajvoni, koju drže dve simpatične devojke. Sendvičići su maštoviti i vrlo ukusni, sa lososom, tikvicama, škampima, odličnom domaćom salamom, ukupno šest vrsta po jedan i po evro komad. 

Veče smo proveli u baru Mon Cafe uz odličan proseko. Dobili smo i meze koje je bilo dovoljno za večeru. Ipak, najveći cilj hodočašća u Modeni je muzej Enca Ferarija i Muzej Ferarija u obližnjem Maranelu. Muzej Enca Ferarija je blizu centra Modene. 

U jednoj staroj zgradi koja je bila radionica Encovog oca se nalazi desetak prelepih, starih, naravno crvenih, formula. Pored je moderna hala, sa žutim plastičnim krovom u obliku automobilske haube. Tu je bila izložba Maseratija. Jasna je prokomentarisala da su automobili kao neke moderne skulpture. 

U Maranelu je istorija Ferarija. Svi najznačajniji automobili, fotografije vozača, pehari svetskih prvaka, simulatori za vožnju po čuvenim pistama. Stari kafići, jutarnji espreso, prelepi butici i naravno Ferari, nažalost, samo dva dana, do sledeće prilike.










Izvor: danas.rs
« PREV
NEXT »

No comments