NEWS
latest

11 February

Palata kulture, pravde i časti

Ova monumentalna građevina istinski je simbol grada koji se proteže centralnim delom Lasija, najvažnijeg  urbanog centra u Istočnoj Rumuniji.


Izgradnja palate trajala je 19 godina, a nedavno je otvorena za javnost nakon dužeg renoviranja. Palata kulture je sagrađena na lokaciji nekadašnje kneževske palate,  zaslugom prvog rumunskog  kralja Karola I .  Radovi  su započeti još tokom njegovog života i trajali su od 1906. do 1925. godine.  Palata  je bila odmorište i dom kralja Ferdinanda i kraljice Marije, koji su živeli u Lasiju poslednje dve godine Prvog svetskog rata.

Zamišljena kao  Palata pravde i adminstracije  1955. godine pretvorena je u muzej. Prema prvobitnom planu izgradnje  trebalo je  da ima 365 soba,  od kojih je završeno 298,  sa sve ukupnom površinom od 36.000 kvadratnih metara. Njena arhitektura je neverovatna, mešavina neogotičkih i neobaroknih elemenata, a tokom izgradnje postavljene su najsavremenije instalacije, dekoracije i nameštaj od najvećih i najpriznatijih  kompanija  zapadne Evrope.

Jedna od najatraktivnijih soba je Dvorana Časti koju krase  velike  mermerne stepenice, prozori sa vitražima i fascinantni mermerni pod sa alegorijskim figurama. Ipak, najpoznatija soba je Dvorana vojvoda. Ona sadrži najveću galeriju moldavskih prinčeva  i mnogobrojne portrete članova kraljevske porodice.

Posetioci mogu posetiti četiri muzeja unutar palate: Istorijski muzej, Etnografski , Muzej nauke i Muzej umetnosti, kao i toranj sa satom.Veliki sat  svojim složenim mehanizmom tačno objavljuje vreme u 25 sala širom palate. Sa tornja se moze uživati u  panoramskom izgledu  grada.


Redakcija Magazina  InfoNet
Fotografije:  Alexandru Atudosle, Andrei-Daniel Nicolae, RaDu GaLaN
« PREV
NEXT »

No comments