NEWS
latest

10 February

Nikolina šumska tajna

 so je s Himalaja, maslinovo ulje s primorja, pečurke sa srpskih planina, namaz je u teglici, a kupci su u Češkoj, Sloveniji, Belgiji i Americi 
Na etiketi, na prednjoj strani teglice od 175gr, krupnim slovima piše “Namaz sa Crnim tartufom”. Na poleđini ovog proizvoda ispisano je: “materije koje se u njemu nalaze obnavljaju sive ćelije, na taj način poboljšavaju sposobnost učenja, pamćenja, koncentracije i mentalne izdržljivosti”. Upravo su te sposobnosti bile neophodne momku iz Novog Sada, Nikoli Stanišiću (27), kada je u septembru 2017. uložio sve što je imao i pokrenuo proizvodnju namaza od šumskih (organskih) pečuraka koji spadaju u visoko kvalitetnu “premijum hranu”.

Pečurke nabavlja od kompanija sertifikovanih za prikupljanje i obradu plodova čije se otkupne stanice nalaze po planinama Srbije. Namazi se prave u fabričkom pogonu u mestu Veternik do kojeg stižu sa neke od oko 200 planina u Srbiji među kojima čak 15 prelazi visinu od 2.000 metara. Proizvod je namenjen svima koji žele zdravo da se hrane jer šumske pečurke se ne mogu uzgajati u veštačkim uslovima – uspevaju samo u prirodi, u organskom okruženju. Namazi su posni, veganski, bezglutenski, visoko proteinski, niskokalorični i pogodni za dijabetičare (0% šećera).



#70 hiljada vrsti pečuraka

Pečurke se smatraju drugom najvećom grupom organizama u biosferi posle insekata. Prema klasifikaciji UN tela za održivu poljoprivredu (UN CSAM) na svetu postoji 69.000 pečuraka. Preko 5.000 poseduje različiti stepen jestivosti, a oko 2.000 vrsta spada u primarne jestive pečurke. Samo 100 vrsta uzgaja se u veštačkim uslovima od čega 30 komercijalno, a samo se 6 vrsta koristi za industrijsku proizvodnju. Oko 1.800 ubraja se u lekovite, a oko 10 odsto od ukupnog broja vrsta smatra se otrovnim, dok je 30 vrsta pečuraka označeno kao “smrtonosne”.  


“Šumska tajna” je do novih investicija i širenja došla i uz pomoć programa EU za podršku startap inicijativama na Zapadnom Balkanu EU4TECH. Nikola je sa svojim timom u okviru pomoći “EU4TECH” i uz pomoć iskusnih stručnjaka ojačao kompaniju i uredio poslovne planove te dobio priliku da upozna investitore.

“Iskustvo i podrška EU u okviru EU4TECH su fantastični i preporučio bih svim početnicima u biznisu da što više obrate pažnju na te mogućnosti. Najvažnije u biznisu danas je dospeti do novog znanja i kontakata jer samo to razvija biznis. Očekujem podršku EU za svoj kao i za biznis ostalih vlasnika startapa iz Srbije, naročito mladih.”

Ovaj startap bio je jedan od 30 projekata sa zapadnog Balkana koje je podržao EU4TECH. Proizvođači namaza od pečuraka imali su svog predstavnika i na čuvenom Leader Project 2019 gde su učestvovale neke od najvećih kompanije iz Srbije. Tokom dvonedeljne obuke i upoznavanja sa tehnikama primene velikih svetskih inovacija, Nikolin tim razvio je konkretne planove unapređenja menadžmenta u kompaniji.   


Nikola veruje da su četiri faktora bila ključne u razvoju njegovog startapa do izvoznika kakav je sada:

autentičan i ukusan proizvod kao zdrava ponuda za doručak i kao dodatak uz meso i paste
osobine proizvoda u skladu s trendom tržišta: veganski, bezglutenski, niskokalorični, pogodan za dijabetičare profesionalan i energičan tim mladih ljudi koji stoji iza ovog posla veliki potencijal poslovne ideje i otvorenost ka međunarodnim projektima.

Od juna ove godine namaze od pečurki moguće je kupiti u onlajn prodavnici www.sumskatajna.rs gde se odnedavno nalaze i planinski čajevi, prirodni voćni namazi i med sa različitim ukusima. Nikola planira da formira poseban sektor “Šumska tajna – Organic” gde će prodavati isključivo sertifikovane, organske proizvode. “Budućnost prehrambene industrije je u organskoj hrani i online prodaji”, predviđa Nikola. 





Izvor: http://euinfo.rs

« PREV
NEXT »

No comments