NEWS
latest

10 February

Žene u nauci – Mogućnosti i izazoviKoliko su žene i devojke značajne u nauci i kakve rezultate postižu? Kako omogućiti veće angažovanje žena u nauci i razbiti predrasude koje postoje? O ovim temama razgovaramo na diskusiji povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, koji obeležavamo 11. februara od 12 sati u EU info kutku u Nišu – Vožda Karađorđa broj 5.

Na panel diskusiji će učestvovati:

– Tijana Ljubisavljević iz kompanije Smartfire Block iz Kragujevca

– dr Aleksandra Pavlović, prodekanica za nauku i naučno-istraživački rad na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu i koordinatorka projekta “Evropska noć istraživača”

– dr Dragana Cvetković Ilić, redovni profesor Departmana za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu

-Emilija Stojanović, dobitnica nagrade „Žene u nauci“ 2019.

–Danijela Vučić, moderatorka – EU info kutak Niš

Cilj događaja je da se ukaže na važna dostignuća žena u nauci, promovišu nagrade i priznanja koje su žene dobile i podstaknu devojke i žene da hrabro, slobodno iskorače u svet nauke koji im pripada jednako kao i muškarcima.

Globalna zajednica godinama ulaže mnogo napora da podstakne i inspiriše uključivanje više žena u nauku. Ipak, u velikoj meri su i dalje isključene iz punog učešća u nauci.

Diskusija će biti fokusirana na veze između rodne nejednakosti, mogućnosti i izazova sa kojima se žene u nauci suočavaju. Prepoznajući povezanost i međuzavisnost nauke, tehnologije i digitalne ekonomije za ekonomski rast i održivi razvoj, panelistkinje će sa prisutnima podeliti svoje iskustvo i stavove o ovoj temi fokusirajući se na neka od potencijalnih rešenja.

Tokom diskusije takođe će biti promovisana nagrada EU za žene inovatorke koja slavi inspirativne liderke u inovacijama. Ova nagrada prepoznaje ulogu žena u inovacijama i odaje počast izvanrednim dostignućima preduzetnica koje vode inovativne kompanije. Nagrada nastoji da podigne svest o potrebi za većim brojem preduzetnica i stvori snažne uzore za žene i devojke.

Panel diskusiji u EU info kutku mogu prisustvovati svi zainteresovani građani. Zbog ograničenog broja mesta, dolazak je potrebno najaviti na officenis@euinfo.rs ili telefonom na 018/254-461 najkasnije do 10. februara u 17h.

Ideja za uvođenje Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci potekla je od Ujedinjenih nacija, a rezolucija o obeležavanju ovog dana usvojena je 2015. godine. Rodna ravnopravnost je jedna od važnijih vrednosti UN i ova organizacija pruža značajnu podršku ženama u nauci.


Izvor: http://euinfo.rs
« PREV
NEXT »

No comments