NEWS
latest

09 February

Ukratko: Džef Bezos, vlasnik Amazona




Bogatstvo pokrenuo u garaži

Plan o osnivanju kompanije Amazon koja je počela sa radom 1994. godine smislio je tokom putovanja od Njujorka do Sijetla i to kada je čuo vest o ogromnom povećanju korišćenja interneta. Danas, 24 godine kasnije, njegovo bogatstvo koje je pokrenuo u garaži, teško je i zamisliti. A upravo Amazon odnosno 78,9 miliona akcija kompanije koje poseduje donele su mu najviše novca. U prošloj godini imale su rast od 56 odsto, početkom ove sedam odsto. Bezos poseduje i udeo u američkom listu "Vašington Post", koji je kupio 2013. kao i u kompaniji za privatna svemirska putovanja "Blu oridžin", osnovanoj 2000. koja planira da vodi turiste u svemir.


Imajte samo strpljenja i "pravilo dve pice"

"Imajte samo strpljenja," poručio je Bezos, što je jedna od njegovih prepoznaltjivih maksima, pored "pravila dve pice" koje podrazumeva da ako svoj tim ne možeš da nahraniš sa dve pice, onda je on previše veliki.

Iako je Amazon firma koja se temelji na modernim tehnologijama koje se stalno moraju da prilagađavaju, posao je Bezos vodio kroz jednu jednostavnu ideju: Fokusirajte se na stvari koje se ne menjaju.

"Često me pitaju: Šta će se promeniti u idućih deset godina? To je jako zanimljivo pitanje. No, pitanje koje se retko sete da me pitaju je: Šta se NEĆE promeniti u idućih deset godina? I uveravam vas da je upravo to drugo pitanje važnije. Kad odgovorite na njega možete oko toga da gradite svoju dugoročnu poslovnu strategiju, "

pojasnio je Bezos svoj stav u poslovanju.


Kad donosi odluke zamišlja da mu je 80 godina

Kad donosi odluke, stavlja se u poziciju da mu je 80 godina i onda se upita da li bi tada zažalio zbog odluke.

"Da li bih sa 80 kukao što se nisam priključio tom brzom vozu zvanom internet, za koji sam verovao da znači revoluciju? Sve je govorilo da hoću, da jednostavno moram u tome da pokušam da učestvujem", objasnio je Bezos.


Ne preza od podrugljivih opaski

A šta zaposleni kažu o ovom nadasve zahtevnom poslodavcu? Svakako da nije od onih šefova koji će uvijeno da kaže da ste nešto zabrljali. Ne preza se podrugljivih opasci na račun svojih radnika. Pamte se: "Da li ste lenji ili nekompetentni?", "Poverio sam vam provoklasan posao, a vi ste me opet izneverili". "Ako još jednom čujem taj predlog, ubiću se". "Zašto mi uništavate život?"

Na iskustvu bivšeg programera Amazona Stiva Jegija, jasno je da je Bezos itekako zahtevan. Jegi je ispričao da se posle svake prezentacije koju je imao pred njim imao osećaj kao da se našao u "filmu o gladijatorima".

"To je izazov posle koga se vraćate u pećinu da biste lizali rane," kaže Jegi.

Posebne metode ima i protiv konkurencije, pa je dobio epitet "ozloglašeni mikromenadžer". Angažovao je uglednog stručnjaka informatičara Larija Teslera iz Epla, a onda je ignorisao sve što je on rekao i to za tri godine!


Zaposleni rade i plaču, ali rade

U poslu nema milosti, savetuje ih da jure izdavačke kuće kao što bi gepard jurio ranjenu gazelu, a upravo zato Amazon optužuju zbog gotovo predatorskog stava prema drugim kompanijama.

Jedna od zaposlenih je rekla kako je najuobičajnija stvar videti kolegu da plače za svojim stolom. Atmosfera u kojoj rade je takmičarska tako da je kolega kolegi vuk i preživljavaju samo oni najbolji.


Rad noću, vikendima...

Radi se stalno, noću, vikendima, za praznike i stalno se meri učinak zaposlenih.

"Ako ne možeš dati apsolutno sve, 80 sati nedeljno, smatraju te slabim. Jedna od koleginica dobila je rak dojke, a ubrzo nakon toga i upozorenje da bi mogla da bude otpuštena jer su je teškoće u privatnom životu počele usporavati u ispunjavanju poslovnih ciljeva," ispričala je bivša zaposlena o Amazonu.

Kompanija je negirala navode, prećutavši pritom kritike da među top-menadžerima nema žena.


Sam Bezos je nakon objave poslao dopis zaposlenima:

"Mislim da bi samo ludak radio na mestu koje je ovako opisano. Ja u tome ne prepoznajem Amazon, a nadam se ni vi. Ako ipak iko od vas ima iskustvo slično opisanom, urgiram da mi se lično javi", poručio je, a kompanija je prošlog novembra najavila da uvodi skraćeno, 30-satno radno vreme, još jedan svoj "eksperimentalni program". Oni koji rade 30 sati nedeljno imaće jednake beneficije kao oni od 40, ali će primati 75 posto plate.


Beskrajna ljubav i podrška supruge

A svog tog bogatstva ne bi bilo da Bezos nije imao podršku porodice. Najveću od supruge, koja je napustila sjajnu karijeru talentovanog pisca, za koju je nobelovka Toni Morison rekla da je "ubedljivo najbolji student koga je ikada imala". Inače prvu knjigu napisala je samo sa šest godina. Napustila je sve, a da bi suprugu pomogla da bude ovo što je danas, a kada je čula za njegovu ideju o Amazonu, verovala mu je i posvetila mu se - sto odsto. Po završetku srednje škole, Mekenzi je upisala koledž Hotčkis, odakle se prebacila na čuveni Prinston. Tokom studija radila je kao perač sudova, konobarica, prodavačica u butiku, kasirka, hostesa u restoranu, dadilja ali i saradnik Toni Morison.

Nakon studija našla je posao "da plaća račune dok piše", kako je objasnila u intervjuu za Vog. Upravo u toj firmi upoznala je svog sadašnjeg supruga koji je bio potpresednik kompanije i prvi koji ju je primio na razgovor za posao. Kasnije, ona je bila ta koja je njega pozvala prva na ručak. Svega tri meseca nakon tog ručka, par se verio. Godinu dana kasnije, 1994. godine dali su otkaz u kompaniji u kojoj su se upoznali i preselili se u Sijetl da osnuju "Amazon". Mekenzi je bila jedna od prvih zaposlenih u firmi, gde je isprva radila kao računovođa. Ali ljubav prema pisanju nikad nije ugasila, Džef je u jednom intervjuu otkrio da je svoju suprugu i tokom odmora umeo da zatekne u kupatilu kako krišom radi na svojim romanima. Bilo joj je potrebno deset godina da napiše roman Testiranje Lutera Olbrajta. U tom periodu, par je dobio troje dece. Usledio je roman Zamke, za koji je dobila dobila nagradu, a da bi sebe motivisala da napiše drugu knjigu, odlučila je da sakrije od muža o čemu piše.


Suprug je moj najbolji čitalac i kritičar

Kasnije je izjavila da joj je to bilo jako teško, jer joj je suprug najbolji čitalac. On je, kako kaže Mekenzi, uvek pronalazio vreme i pored svog prebukiranog rasporeda da pročita njene rukopise i da joj veoma korisne sugestije. Na taj način, superbogataš joj se revanšira za sve žrtve koje je podnela radi njegovog uspeha, a koji je na kraju krajeva i zajednički!



Izvor: https://novaekonomija.rs
« PREV
NEXT »

No comments