NEWS
latest

14 February

Tuga je zdrava emocija


„Emocije su korisne i mnogo možemo da naučimo iz njih. Da ih nemamo, život bi nam bio vrlo siromašan. One su lepak za naša sećanja i iskustva, nešto što možemo da prizovemo kako ne bismo napravili istu grešku u sličnoj situaciji.“

Koliko vodimo računa o mentalnom zdravlju? Statistike i istraživanja kažu: NEDOVOLJNO. Ono što svako može da učini za sebe kako bi se osećao bolje je da otkloni predrasude, otvori se i poveri onima koji razumeju šta sve emocije pokušavaju da nam kažu.

- Onome ko ima poteškoća i problema u svakodnevnom funkcionisanju, neadekvatno se ponaša, nanosi štetu sebi i drugima, stručna pomoć (lekara, psihijatra ili psihologa) može biti od velike koristi – kaže dr Petar Vojvodić,  lekar na specijalizaciji psihijatrije, zaposlen u klinici “Laza Lazarević”. 

- Osobi koja ima psihičke poteškoće najbolje se može pomoći ukoliko je ona motivisana za promenu, dobrovoljno se javi za pomoć i ima podršku bliskih ljudi. Međutim, neretko je slučaj da okolina više odmaže osobi, nego što joj pomaže, a prvenstveno iz straha i nerazumevanja prirode problema. 

Osobe iz okruženja često forsiraju osobu da ide na lečenje, čak je nipodaštavaju ili odbacuju na različite načine, pa tako sve ovo može imati nepovoljan uticaj na osobu koja ima poteškoće.



Tekst: B. Gajić
Izvor: bgonline.rs

« PREV
NEXT »

No comments