NEWS
latest

03 December

Zašto je dobro jesti kikiriki puter?


Da li kikiriki puter možemo da jedemo, a da ne brinemo? Naravno da – da, jer ima dosta zdravih nutrijenata koji su dobri po naše zdravlje. 


1. Izvor je proteina
Dve kašike kikiriki putera su dovoljne, ako želite da ostanete zdravi i da ga umereno jedete. Ove dve kašike imaju oko 7g proteina. Zato je ovaj puter sa hlebom dobar izbor za doručak ili užinu. Kao hrana bogata proteinima, dok ga jedete duže ćete se osećati sitim. Ako vežbate, ova namirnica će vam odlično doći jer proteini učestvuju u izgradnji mišića, a kikiriku puter ga ima dosta.  


2. Dobar je za srce
Kikiriku puter produžava zdravlje srca. Kao i maslinovo ulje, iako ima dosta zasićenih masnih kiselina, ima i veliki procenat nezasićenih masti koje su dobre za srce i njegov rad, naravno ako se jede u normalnim količinama.


3. Ima više kalijuma
Mnogi od nas imaju, u svojim dijetama, previše natrijuma, a natrijum može biti jako loš za kardiovaskularni sistem. Kikiriki puter je odličan izvor kalijuma koji uspešno smanjuje opasnost od natrijuma.


4. Sadrži zdrave masti
Iako sadrži malo više masnoća, on pored zasićenih (kao što smo već spomenuli) ima veći broj nezasićenih masnih kiselina. Ovo znači da je u stvari dobar izvor “zdravih masti”. Zdravom telu je potrebno dobro snadbevanje zdravim mastima i on je kao maslinovo ulje i avokado – njihov dobar izvor.


5. Bogat je vlaknima
Dve kašike ovog ukusnog putera, ne samo da sadrže dosta proteina, već sadrže i 2 grama vlakna. Adekvatno uzimanje vlakana je važno za zdravo funkcionisanje tela. Iako vlakna dobijamo i iz drugih obroka, kikiriki puterom možemo samo da dopunimo njihovo unošenje.


6. Pun je dobrih nutrijenata
Proteini, vlakna, zdrave masti, kalijum, antioksidanti, magnezijum i još poneke nutrijente kikiriki puter sadrži. Lista dobrih stvari može samo da se nastavlja u nedogled. Jedna porcija putera sadrži 3mg vitamina E. Pored toga ima i oko 49g magnezijuma – što je odlično za građenje mišića i jačanje kostiju i malo vitamina B6 (oko 0,17mg). Takođe se u njemu može pronaći i cink koji nam jača organizam i imunitet.  


Izvor: http://www.lepotaizdravlje.rs
« PREV
NEXT »

No comments