NEWS
latest

23 January

Cvet Kalanhoja ili Boginja suza



Prelepa biljka cvet Kalanhoja doneta je u Evropu sa Madagaskara 1939. god. Ove dekorativne biljke navikle su na dug sušni period. Rast joj je zbijen i nizak.  Ima mnogobrojne listove pljosnatog  oblika. Njihovi debeli i čvrsti listovi čuvaju zalihe vode. Pored toga što je cvet vrlo otporan i lak za negu, krase ga fantastični neobični oblici i atraktivne boje.

Cvetovi Kalanhoje su vatreno-crvene, oranž, žute i ciklama boje a izlaze iz svakog lisnog dela na kratkim drškama gusto poređanih iznad lišća.

Legenda o cvetu  Kalanhoja

Legenda kaže da je cvet nastao iz suza jedne Boginje pa cvet zovu i "Boginja suza". Ako Vam neko pokloni Kalanhoju znajte da ona predstavlja simbol ljubavi.




Saveti za gajenje Kalanhoje

Gajenje kalanhoje je jednostavno i slično kaktusu. Razmnožava se semenom i reznicama od listova. Razmnožavanje reznicama je brže. Za reznice se upotrebljavaju vrhovi a ako ih nema dovoljno mogu koristiti i listovi, koji se samo otkinu od biljke.

Prevelika vlaga je štetna za koren cveta, na šta se mora naročito paziti zimi. Kalanhoja zahteva dosta svetlosti i toplotu od 12 do 15 stepeni celzijusa jer ako se zimi drži u prehladnoj i suviše vlažnoj prostoriji često ugine zbog gljivičnih bolesti.


Kalanhoja treba da je na svetlom mestu, ali ne i na direktnom suncu. Drenaža je veoma važna i zato vodite računa da svaka saksija ima drenažni sloj na dnu. Nemojte je previše prihranjivati, jednom mesečno je sasvim dovoljno.

Kalanhoja cveta u februaru, martu i aprilu. 

Da bi ste podstakli kalanhoju ponovo da procveta, posle cvetanja orežite suve cvetove, i prebacite biljku na tamno mesto šest nedelja i nemojte je zalivati. Posle šest nedelja biljku prebacite  na svetlije mesto i počnete sa zalivanjem i prihranom. Trebalo bi da Vas obraduje ponovnim cvetanjem 

Ako spadate među one ljubitelje cveća koji zbog obaveza moraju često da odsustvuju ili prosto ne stižete da se redovno brinete o svom cveću, za Vas je kalanhnoja idealan izbor.



Kalanhoja cveta najmanje 8 nedelja, pa ovaj cvet predstavlja simbol upornosti. Kalanhoja se svrastava u jednu od najidealnijih biljaka za poklon. 


Fotografije: Nataša V.
Tekst: Redakcija InfoNet Magazina 
« PREV
NEXT »

No comments