NEWS
latest

24 December

Prirodna kozmetika istina i mitovi


Da li razmišljate da pređete na prirodnu kozmetiku? Odličan izbor, ali evo šta sve morate znati da biste se negovali zdravo i prirodno.

U poslednje vreme sve više čujemo da je prirodna kozmetika ono što naše prijateljice ili koleginice koriste češće nego ranije . Ili, još bolje, organska kozmetika. I zaista, zbog njene sve veće popularnosti, kozmetičke kompanije širom sveta, pokušavaju da nam prodaju proizvode koji garantuju da ćemo da izgledamo mlađe, mršavije, lepše, na prirodan način.

Naša koža, najveći organ tela, apsorbuje do 60% kozmetičkih proizvoda koje koristimo svakodnevno, od sapuna, šampona, paste za zube, do kreme za sunčanje. Većina nas koristi oko 10 različitih kozmetičkih proizvoda dnevno. I naša koža, umesto da štiti organizam, ponaša se kao sunđer, pa preko nje možemo da apsorbujemo gotovo 130 hemikalija kojima se redovno izlažemo. A kako ove proizvode koristimo svakodnevno, pitanje je koliko će vremena da prođe da bi se videlo njihovo štetno dejstvo.

Da li ste znali da prosečna žena koja se svakog dana šminka, upije više od 2 kilograma šminke tokom svog života? Javna je tajna da mnogi kozmetički proizvodi sadrže sumnjive sastojke kao i potencijalno toksične komponente, koje se naravno ne pominju na etiketi . Nažalost, u ovoj industriji propisi nisu uređeni do tog nivoa,  koji bi garantovao potpunu sigurnost prilikom korišćenja kozmetičkih proizvoda.

Kada sledeći put budete stavile ruž za usne, setite se podatka da je kod 61% karmina, od 33 popularna brenda koje je testirala Kampanja za sigurnu kozmetiku 2017. godine, utvrđeno da sadrže olovo koje je veoma štetno po zdravlje.

Ovi podaci nisu tu da vas uplaše, već da vas podsete da možda postoji nešto što vašu kožu može bolje da zaštiti. Svi mi to i pokušavamo – da kožu što bolje zaštitimo i pritom unesemo što manje štetnih sastojaka. 

Izbor prirodne kozmetike za ličnu negu često znači korišćenje sastojaka na biljnoj bazi umesto hemikalija, čime se sprečava da ove hemikalije preko kože dolaze u vaš organizam.
Ovo je posebno bitno onda kada mažete velike regije kože, kao kada pokušavate da se rešite celulita na butinama. 

Zašto se smatra da je prirodna kozmetika bolja od drugih?

Mi smo deo prirode i naše zdravlje i lepota su duboko povezani sa zdravljem i lepotom naše životne sredine.

Prirodna kozmetika služi za ulepšavanje i brigu o telu korišćenjem sastojaka iz prirode, tj. prirodnh sirovina, koje su dobre za kožu, kao i za okolinu. Prirodna kozmetika treba da stimuliše i podrži naše prirodne funkcije kože, a ne da izmeni fiziološke procese i da je dodatno optereti. Ovi proizvodi nude nežnu, zdravu negu tela, pa su stoga važani za zdravlje kože u bilo kojim godinama života.

Generalno govoreći, prirodni sastojci su izvedeni, u celini ili delimično, iz prirodnih izvora bez ikakvih sintetičkih komponenti. Organski sastojci treba da sadrže samo biljne sastojke koji se uzgajaju bez upotrebe sintetičkih hemikalija, zračenje ili pesticida.

Danas postoje brojni izazovi koji utiču na zdravlje i lepotu našeg okruženja i sve naše zdravlje i lepotu. Zato je od velike važnosti da pažljivo odaberemo proizvode koje nameravamo da koristimo, a smatra se da prioritet iz tog razloga treba da nam bude prirodna, organska kozmetika.

Autor: Ivana Simić Apostolou
Fotografije: PixaBay
Izvor: minutzamene.com


« PREV
NEXT »

No comments