NEWS
latest

07 May

Neodgovarajući softver za oblast 85.5 - Ostalo obrazovanje otežava upotrebu fiskalnih kasa

 Fiskalne kase nepotrebno opterećenje za škole jezika, programiranja, web dizajna, umetničke škole...


Uvođenje nesumnjivo najsavremenijeg modela fiskalizacije opteretilo je srpsku privredu dodatnim troškovima, a za mnoge je, iz niza tehničkih razloga, postalo nemoguća misija.Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije uputilo je zahtev Ministarstvu finansija da se šifra delatnosti 85.5 – ostalo obrazovanje, uredbom izuzme od obaveze korišćenja fiskalnih uređaja, kao što je to učinjeno sa ostalim delatnostima iz grupe sa šifrom 85.


Pod ovom šifrom delatnosti registrovane su firme koje se bave svakim vidom edukacije koji se ne odvija u normalnim školama ili predškolskim ustanovama. To su škole jezika, web dizajna, škole programiranja, znači svaka vrsta edukacije potpada pod tu šifru, a sama ta delatnost je specifična jer se može raditi i online, van sedišta i radi se devet-deset meseci godišnje, a ne cele godine zbog raspusta, što znači da ne donosi prihode tokom svih 12 meseci godišnje, objašnjava za Biznis.rs zastupnik Udruženja “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” Milena Amon.

“Besmisleno je za ove kategorije uvoditi fiskalne kase jer se svi ti časovi, kursevi i slično plaćaju virmanski, putem uplatnica, m-bankinga, n-bankinga, tako da tu skoro da nema keša u opticaju. Apsurdno je opterećivati takvu delatnost ovom vrstom obaveze i nametanjem dodatnih mesečnih troškova, kada je već sve transparentno. Sve te uplate ležu na račun i vidljive su, tako da se ne postiže ništa novo. Sa druge strane, sve te delatnosti vrlo lako mogu da pređu na crno tržište, i to je nešto što bi korisnicima odgovaralo jer bi im naknade bile niže i ne bi bilo nameta”, kaže naša sagovornica.


Kako objašnjava Amon, ovakvi subjekti često nemaju kontakt sa svojim korisnicima, a izdavanje fiskalnog računa u momentu koji se ne poklapa sa momentom prijema uplate uvodi ih u potencijalne prekršaje i pravnu nesigurnost.

“Na primer, uplata legne preko računa danas u 10 časova, a evidentirana je sutradan kada se vidi na izvodu. Postavlja se pitanje kada ćete otkucati račun, a dužni ste da to učinite kada primate novac”, ističe ona i dodaje da se privrednici na ovaj način izlažu visokim kaznama.

Mnogi privrednici iz ove delatnosti masovno se javljaju udruženju “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” zbog ovog problema, jer će biti primorani da zatvore svoje legalno registrovane škole i da pređu u nelegalne tokove poslovanja.


“Problem je mnogo širi od ovoga. Javljaju nam se i vanlinijski prevoznici koji prevoze zaposlene, decu i to fakturišu, i za koje je besmisleno da imaju fiskalnu kasu za tako mali obim posla sa fizičkim licima. Tu su takođe i paušalci, frizeri na primer, koji plaćaju porez paušalno. Njima fiskalna kasa ne utiče na visinu poreza koji plaćaju, a stvara dodatno opterećenje”, navodi Amon.

„Zbog svega navedenog smatramo da će nepromišljena primena ove obaveze pogurati mnoge delatnosti na crno tržište, a mi se protiv toga borimo. Hoćemo da sve bude uređeno i da svi budu u legalnom sistemu“, zaključuje naša sagovornica.Izvor: biznis.rs

« PREV
NEXT »

No comments