NEWS
latest

07 May

Vina sa potpisom somborskih slikara

SOMBOR - Za Sombor kažu da je grad slikara, a tu somborsku slikarsku priču jedan vinar povezao je sa vinima i tako su nastala vina sa potpisom somborskih slikara.
Stipa Kovač somborski je slikar koji je do sada izlagao na mnogim izložbama, učestvovao na mnogim kolonijama, a njegova slika je i na jednom bermetu.

"Taj spoj slike i vina ja sam uradio na svoj način, trudio sam se da bogatstvo ukusa bermeta potkrepim slikom. Originalna je i zanimljiva ideja - okupiti somborske slikare u jednoj vinskoj priči", kaže Kovač. 

Vuk Vujko vlasnik vinarije kaže da je njihova želja bila da spoje umetnost i vino u jednu lepu somborsku priču.

"Vino i jeste umetnost, pa smo tako i došli na ideju da napravimo priču gde su somborski slikari naslikali slike, a mi smo ih onda preneli na vinske etikete. Svako naše vino ima potpis nekog somborskog slikara. Ljudi koji dođu u našu vinariju oduševljeni su tim spojem. Bila nam je grupa turista i kada su videli našu malu galeriju sa vinima i slikama pitali su da li se ta vina mogu i kupiti. Kada smo rekli da može tražili su jednog Kovača, jednog Konjovića, jednog Blesića", priča Vujko.

Sve je više malih vinarija, proizvode se sve kvalitetnija vina, pa se za poziciju na tržištu vinari bore kako kvalitetom, tako i originalnim načinom da zaintrigiraju ljubitelje vina.

"Što je veća konkurencija, to je teža realizacija. Zato smo mi osmislili tu lokalnu priču somborski slikari - somborska vina. Mislim da smo napravili lep spoj", smatra Vujko.

Na etiketama vinskih flaša za sada su slike sedam slikara, a kako je u međuvremenu proizvedeno i vino sa zlatnim listićima, a u vinogradu posađena još jedna nova vrsta grožđa, ovaj spoj slikara i vinara biće bogatiji za barem još dve slike i dve vinske etikete. 


Izvor; http://www.rtv.rs

« PREV
NEXT »

No comments