NEWS
latest

02 June

Gde se sve govori nemački jezik?

Znate li koliki je broj govornika nemačkog jezika? Radi se o broju od oko 126 miliona ljudi, uključujući i ljude kojima je nemački drugi jezik. Maternjih govornika nemačkog jezika ima između 99 i 110 miliona, što nemački jezik stavlja na deseto mesto po broju maternjih govornika. Većina govornika ovog jezika nastanjeno je, što je i opšte poznato, u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. 


Nemačka je u vođstvu sa 82 miliona govornika.

Odmah za njom je i Austrija, zemlja nemačkog susedstva, koja broji 8 miliona govornika.

Sledeći nemački sused Švajcarska je jezično kompleksnija. Govornika nemačkog jezika ima oko 7 miliona, što čini 65 procenata ukupnog stanovništva u Švajcarskoj. Ostatak se služi francuskim, italijanskim ili retoromanskim jezikom.

Po broju govornika, sledeća na ovoj listi je zemlja smeštena između Austrije i Švajcarske. Lihtenštajn je najmanja zemlja na svetu čijih 30 000 stanovnika koristi nemački kao oficijalni jezik. Sam glavni grad Lihtenštajna Vaduz, koji broji manje od oko 5 000 stanovnika, nema niti aerodrom niti razvijeni železnički saobraćaj, ali na kioscima možete naći dnevne novine na nemačkom jeziku Liechtensteiner Vaterland. 

Većina ljudi bi na ovom spisku zaboravila i Luksemburg. Iako se najviše koristi poseban luksemburški dijalekat , zvanični jezici su takođe francuski i nemački. Dok se francuski jezik koristi za imena mesta, georgrafskih termina, kao i za usmeno sporazumevanje, nemački jezik je našao upotrebu u štampi (smatra se da je oko 70% članaka napisano na ovom jeziku), te je normalno da je i uveden u školski sistem. 

I na samom kraju Belgija. Nemački je jezik manjine u Belgiji. Oko 68 000 stanovnika Belgije, naseljenih oko granice sa Nemačkom i Luksemburgom, služi se nemačkim jezikom na dnevnom nivou. Postoji nemačka televizijska, kao i radio stanica. A jedina belgijska štampa na nemačkom jeziku osnovana je još davne 1927. godine.



Izvor: http://www.stranijezici.com
« PREV
NEXT »

No comments