NEWS
latest

07 September

Ko je bio CRNOBRADI, jedan od najozloglašenijih PIRATA u istoriji

Kapetan Vilijam Vajer i njegova posada ukrcali su svoj teret tokom rutinskog putovanja u Zaliv Hondurasa, gde su zatekli zastrašujući prizor. Ka njima se kretao brod sa crnim zastavama na kojima su bile mrtvačke glave. To je značilo samo jednu stvar - pirati.
Vajerov prvi oficir izvestio je kapetana da je brod ogroman, da sadrži 40 topova i 30 ljudi. Ovo je bilo ono čega se svaki mornar u Atlantiku plašio - taj brod ne može biti nijedan drugi, već "Osveta kraljice Ane", čiji je kapetan najstrašniji gusar koji vlada morima - Crnobradi.  

Obučen u crno, sa šest pištolja zakačenih na grudima, ozloglašeni gusar je uplitao fitilje u svoju dugu, crnu kosu i bradu, odajući utisak da je više demon nego čovek, dok je upadao na neki nesrećni brod.

Zbog izgleda i reputacije koja ga je pratila, neki mornari su ga se toliko plašili da su se predavali bez borbe, što je bilo tačno ono što su kapetan Vajer i njegovi ljudi uradili. Iako je Crnobradi bio legenda već u svoje vreme, malo se zna o njegovom životu pre nego što je postao svetski poznati pirat. 

Naširoko je prihvaćeno da je njegovo pravo ime bilo Edvard Tič (neki kažu da se čita i Teč, Tek ili Tač), ali je čak i ovaj jednostavni podatak predmet debate. 
Crnobradi je umro u svojim kasnim tridesetim ili ranim četrdesetim godinama, što znači da je rođen negde oko 1680. Postoje naznake da je bio rođen u dobrostojećoj, uglednoj porodici, jer je umeo da čita i piše. Ima dokaza da se dopisivao sa svima, od trgovaca do sudija u Južnoj Karolini. Njegova lakoća u komunikaciji sa kolonijalnim guvernerima, ali i kolegama piratima, takođe, govori da je bio naviknut na kretanja u višim krugovima.

Vladina dokumenta koja su nedavno otkrivena na Jamajci nude neke dokaze za ovu teoriju. Iako porodica Tič koja se pominje u dokumentima možda potiče iz nekog drugog mesta, otac mladog Edvarda je bio vlasnik plantaže na Jamajci, što bi značilo da je bio pripadnik društvene elite.   


Prvi zapisi o gusarskim aktivnostima Crnobradog potiču iz tužbe Henrija Timberlejka 1716, čiji je brod opljačkao Bendžamin Hornhold uz pomoć, kako se navodi, Edvarda Tiča, komandanta drugog jedrenjaka. Nije poznato koliko je dugo Crnobradi bio pirat pre toga.

Edvard Tič je za istoriju izgubljen, delimično zato što je njegov nadimak "Crnobradi" postao poznat širom sveta.

Prvi pisani zapisi u kojima se pominje njegov nadimak je u pismu iz 1717, u kojem se opisuju pirati koji su napadali brodove kod obale Filadelfije, a koje je vodio "jedan kapetan Tič zvani Crnobradi". Pismo ukazuje na to da je nadimak već bio u upotrebi, iako nema izvora koji objašnjavaju njegovo poreklo.  

Kad je Henri Bokstok 1717. predao svoj brod Tiču, opisao ga je kao “visokog, vitkog muškarca sa veoma dugačkom, crnom bradom”. Brada je u 18. veku bila veoma nepopularna i nijedan ugledni džentlmen nije ni sanjao da je pusti. Tič je možda pustio svoju bradu iz buntovništva, ili da prosto dodatno ojača zastrašujući izgled.

Edvarda Tiča je njegova jezovita reputacija nadživela. Umro je kad se sukobio sa brodom kojim je zapovedao poručnik Robert Majnard, a koji je bio jedan od dva broda koja je guverner Virdžinije poslao da uhvate pirata.  


Kad su se pirati prebacili na Majnardov brod "Rendžer", Tič i poručnik su se lično sukobili. Tič je pet puta pogođen metkom, a 20 puta proboden mačem, pre nego što se srušio na palubu. Ostali pirati su se predali, a Tičova glava je odsečena i okačena na pramac "Rendžera".

Pričalo se da je Tičov obezglavljeni leš otplivao nekoliko krugova oko njegovog broda, pre nego što je konačno nestao u dubini.  


Izvor: https://www.srbijadanas.com

« PREV
NEXT »

No comments