NEWS
latest

07 September

Olovke za Android i iOS mobilne telefone

Malo ko zna da postoje “Stylus” olovke za Android i iOS uređaje. Ne znamo zašto je to tako, ali pretpostavljamo da su se korisnici nekako navikli da olovke imaju samo oni uređaji poput Galaxy Note teleona ili određeni tableti poput Microsoft Surface…

Evo kako stylus olovke funkcionišu i koje su to najbolje olovke koje se mogu koristiti na Android i iOS uređajima.

Naravno da pomenuti uređaji imaju vrhunske stylus olovke jer su one pravljene isključivo za njih i njihov softver. Međutim, to ne znači da ne postoje olovke koje se mogu koristiti na bilo koji drugi Android ili iOS uređaj koji ima ekran osetljiv na dodir.

Pre nego što krenemo sa listom najboljih stylus olovki, prvo ćemo diskutovati o tome kako one funlcionišu. Naime, nekada su postojali rezistivni ekrani, a danas su to mahom kapacitativni. 

U zavisnosti od tipa ekrana, stylus olovka na različit način funkcioniše. Što se onih rezistivnih ekrana tiče, oni su čak često podrazumevali olovku kao obavezno sredstvo za unos. Olovka je funkcionisala tako što jačim pritiskom spoji jedan sloj ekrana sa onim drugim i tu ostavi trag. Ovo praktično znači da bi bilo koji oštar objekat mogao da posluži kao stylus olovka, zar ne?

Međutim, što se kapacitativnih ekrana tiče, oni se baziraju na elekcitritet prsta odnosno stylus olovke koji služi kao način unosa. Kada se kapacitativni ekran dodirne prstom, elekcitritet koji se sprovede kroz telo čoveka do ekrana, znatno preciznije definiše mesto dodira, bez potrebe za intezivnijim pritiskom na ekran. Samim tim, stylus olovka za kapacitativne ekrane mora biti provodna kako bi elekcitritet prošao kroz nju, sve do ekrana. Pojedine olovke i nisu provodne, ali u sebi imaju bateriju koja im omogućava da ostvare unos elekcitritetom.

Dakle, sada vam je jasno kako to jedna stylus olovka funkcioniše i ostvaruje unos kroz ekran telefona. A sada da prodiskutujemo o tome koje su to stylus olovke najbolje.


Adonit Jot Pro

Ovo je jedan od najomiljenijih stylus olovki kod Android korisnika. Ona na svom vrhu ima mali disk koji omogućava precizniji unos. Takođe, on osigurava korišćenje olovke bez opasnosti od oštečenja zaštitnog stakla ekrana.
Olovka je u regionu hvata prekrivena gumiranom površinom zarad udobnijeg korišćenja. Poseduje i poklopac koji čuva taj mali diskić od oštećenja. Postoji i Jot Mini verzija olovke koja je jeftinija, ali se ne razlikuje od standardne verzije ni po čemu osim po veličini i ceni.


Adonit Jot Dash

Sa prečnikom od 8.5 mm i cenom od oko 65$, u startu se nagoveštava da se radi o malo naprednijoj stylus olovci. Ona je u celosti napravljena od aluminijuma, veoma elegantog dizajna i poseduje taster za aktiviranje. Lako je naslutiti da se taj taster nalazi na samom vrhu olovke što je svakako najprirodnije moguće mesto.
Osim toga što je veoma dobro izrađena, Jot Dash poseduje Bluetooth modul koji joj omogućava se sinhronizuje sa uređajem radi uklanjanja unosa šake prilikom korišćenja olovke. To znači da nećete imati problem prilikom korišćenja olovke ako slučajno naslonite svoju šaku na ekran. Takođe, zahvaljujući Bluetooth-u, Jot Das može vrši unos na bazi jačine pritiska na ekrau. To znatno poboljšava iskustvo crtanja zbog debljih i tanjih linija. Jot Dash olovci je potrebno 45 minuta punjenja kako bi kasnije radila oko 14 sati.


Just Mobile AluPen Digital

Ova olovka je takođe jedna od onih koju umetnici kupuju budući da ima veoma oštar vrhu, oko 1.8 mm, koji ne zahteva Bluetooh modul kako bi funkcionisao. Doduše, kako bi olovka funkcionisala, potrebna je jedna AAA baterija.
AluPen Digital može da se koristi sa bilo kojom aplikacijom, bez prethodnoh sinhronizovanja ili uparivanja sa telefonom. Sve što je potrebno da uradite je da uvrnete telo olovke kako bi se vrh pojavio i spremni ste! Dodatnim uvrtanjem olovke je postavljate u režim sna zarad štednje baterije.Izvor: pametnitelefoni.rs


« PREV
NEXT »

No comments