NEWS
latest

26 November

Pročitajte neke od najbizarnijih i najzanimljivijih zakona na svetu, a koji i dalje važe

Svi misle da dobro poznaju zakone. Međutim, osim logičnih propisa, postoje i neki koji su deluju vrlo čudno. Pogledajte listu nekih od najbizarnijih zakona širom sveta.


Klađenje u biblioteci

Iz današnje perspektive ne zvuči nelogično. Ali, krajem 19. veka to je bila toliko raširena pojava da je 1898. godine Velika Britanija bila prisiljena da zakonski zabrani kockanje u biblioteci uz pretnju novčanom kaznom od 40 šilinga.


Nošenje oklopa u parlamentu

Tokom vladavine kralja Edvarda II zabranjeno je nošenje oklopa u parlamentu. Ta zakonska mera bila je namenjena plemstvu – da prestane da preti nasiljem, odnosno da zastrašujućim izgledom parlamentarcima ne nameće svoju volju.


Držanje kitova…

… u prečniku od najmanje pet kilometra od britanske obale. Svi kitovi, delfini, jesetre i pliskavice koji se nađu u tom prostoru pripadaju kraljici.


Krijumčarenje alkohola

Zvanično je još zabranjeno prevoziti pivo i žestoka pića između provincija. Ovo je podsećanje na dane prohibicije u SAD, što se u praksi slabo poštuje, naročito među studentima.


Korišćenje prevelikog broja kovanica

Većina ljudi do sada je bar jednom u životu pokušala da se oslobodi teških i malo vrednih kovanica. Ali, tehnički, u kanadskom zakonu postoji ograničenje koliko trgovcu smete da date kovanica. Ako plaćate sitnim novcem, maksimalna dozvoljena suma iznosi pet dolara.


Stavljanje kofeina u bezalkoholna pića

Ovaj kanadski zakon nije ukinut do marta 2010. godine, a odnosi se na sve sokove kojima su osnovni sastojci šećer i voda. Ograničenje maksimalne doze kofeina u kanadskim bezalkoholnim pićima važi i danas.


Mamci za svinje

Na Floridi je 1989. godine bilo zabranjeno korišćenje šipki za hvatanje svinja, dok je Minesota striktno zabranila bilo kakva takmičenja koja uključuju hvatanje i „podmazivanje“ svinja.


Kanibalizam

Kanibalizam je nepoželjan u većini društava, a Ajdaho je jedina američka savezna država gde je ljudožderstvo zvanično proglašeno nezakonitim.


Kinder jaje

Malo čokoladno jaje sa igračkom u unutrašnjosti zabranjeno je u SAD od 1938. godine zbog zabrinutosti da bi moglo da izazove gušenje dece. Kinder jaje je dostupno u svim ostalim državama sveta.



Izvor: B92.net
« PREV
NEXT »

No comments