NEWS
latest

09 November

Kako čitanje knjiga utiče na naš mozak?

Čitanje može da izazove stvarne i merljive promene u mozgu koje mogu potrajati i do pet dana posle čitanja, objavili su američki naučnici. 

Novo istraživanje stručnjaka s američkog univerziteta Emori pokazalo je da čitanje knjiga može da osnaži veze između moždanih ćelija i trajne neurološke promene, slično kao mišićno pamćenje.

Promene su uočene u levom temporalnom korteksu, delu mozga odgovornom za jezik, kao i u glavnoj osetljivoj zoni mozga. Neuroni te zone povezani su s podsticanjem svesti da misli da radi nešto što zapravo ne radi, fenomen poznat kao simulirana spoznaja. Na primer, samo zamišljanje da trčimo može da aktivira neurone povezane s trčanjem.

"Neurološke promene koje smo otkrili, povezane s telesnim osećajem i sistemom pokreta, ukazuju na to da čitanje romana može da se prenosi u telo protagoniste", rekao je profesor neurologije Gregori Berns, glavni autore studije i istakao: "Od ranije smo znali da nas dobra priča može, u prenesenom značenju, uvesti u kožu nekog lika, a sada znamo da se događa i nešto na biološkom nivou".


Izvor: http://www.nationalgeographic.rs



« PREV
NEXT »

No comments