NEWS
latest

07 April

Tračak nade je ugledao svetlost dana

Umetnost, bilo vizuelna bilo muzička, dostiže svoju punu lepotu kada je prožeta iskrenošću i autentičnošću. Razgovarali smo sa Marijom Cvitkovac, mladom slikarkom iz Beograda, čije stvaralaštvo odražava neprekidnu potragu za originalnim umetničkim izrazom. Ona je studentkinja četvrte godine na odseku za primenjeno slikarstvo, na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Kako je i sama istakla, ljubav prema slikarstvu rodila se još u osnovnoj školi gde joj je to prvo bio hobi, a kasnije je shvatila da je slikarstvo njen životni poziv. Dok stvara, Marija uživa u procesu istraživanja, beležeći svojom četkicom tragove u vremenu.

Kao studentkinja imala je priliku da učestvuje na 7 grupnih izložbi, uključujući:

– „Portret”, izložba radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, Galerija Beogradske tvrđave (2021. i 2022. godine),

– „Grafika studenata FPU”, (2022)

– „UMFESTI”, Izložba studenata FLU i FPU sa temom Nadohvat ruke (2022) 

– „O nastanku zemlje i značajnim promenama na njoj”, Memorijalna galerija Dušan Starčević (Smederevska Palanka, 2023)

– „Bijenale umetnika Vranja”, (2023)

– „VI Međunaridno Bijenale crteža i grafike”, Memorijalna galerija Dušan Starčević (Smederevska Palanka, 2024)


Ova godina donela je Mariji poseban projekat koji spaja dve vrste umetnosti – likovnu i muzičku. Oslikala je korice zbirke muzičkih dela za klavir pod nazivom „Tračak nade”, koju je komponovao mladi pijanista i kompozitor Nikola Vučičević. Ovo delo je posebno jer predstavlja prvenac u njihovim karijerama, noseći duh iskrene i nove mladalačke energije, koja oslikava veru da umetnost ne samo da živi na našim prostorima, već iznova pronalazi nove puteve i nove izraze. Marija je pronašla inspiraciju za ovu zbirku kompozicija u samom nazivu zbirke, te je odlučila da koristi paletu pastelnih zemljanih boja kako bi dočarala romantične i lirične tonove koje donosi Nikola Vučičević svojom muzikom. Želela je da i vizuelno prikaže „tračak nade” predstavljen pramenom svetlosti koji se probija kroz oblake. Njen vizuelni doprinos upotpunjuje celinu sa kompozicijama i dodatno obogaćuje doživljaj ove zbirke. Radeći zajedno na ovom projektu, Marija i Nikola obogaćuju naša čula kroz umetničku sinesteziju, istovremeno otvarajući nove perspektive o tome kako različite umetničke grane mogu osvežiti naš doživljaj dela. 

Pored oslikavanja zbirke kompozicija, Mariji predstoji i prva samostalna izložba sredinom juna, u organizaciji sa Vanjom Кovačević i Teodorom Nikolić, u Kulturnom centru Kovin. Ova izložba predstavlja još jedan važan korak u njenom procesu afirmacije kao mlade slikarke.


Tekst napisala: Marija Bukvić 



« PREV
NEXT »

No comments