NEWS
latest

04 April

Da li je nazivu Zrenjanin odzvonilo?

Grad Zrenjanin prosledio je Ministarstvu za lokalnu samoupravu inicijativu za promenu naziva u Petrovgrad.


Da li će promena imena trećeg najvećeg grada u pokrajini biti centralni događaj ovogodišnjeg obeležavanja stogodišnjice pripajanja Vojvodine Srbiji, i da li će se sami Zrenjaninci uopšte pitati oko promene imena svog grada? Da li je nazivu Zrenjanin odzvonilo?

Inicijative da se gradu vrati naziv Petrovgrad, kako se zvao desetak godina prošlog veka, traju već decenijama, ali nijedna vlast do sad to pitanje nije pokrenula. Sve do aktuelne, koja je otišla i korak dalje – zatražila je mišljenje nadležnog ministarstva o zvaničnoj promeni imena, piše N1.

- Očekujemo odgovor, očekujemo da vidimo koje su to procedure, ne žurimo s tim – možda jeste ova 2018. godina baš ta godina kada se i navršava 100 godina od oslobođenja našeg grada i sjedinjenja sa maticom Srbijom ta godina kada treba da vratimo to ime našem gradu - kaže gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, piše N1.

Da grad podržava inicijativu za preimenovanje moglo se nagovestiti kad je na tablama za ulaz u Zrenjanin dodat naziv Petrovgrad, ali i nešto ranije, kada je spomenik kralju Petru vraćen na centralni trg. Međutim, da li promenu podržavaju i Zrenjaninci?

"Pa nekako, navika je Zrenjanin i to je to".

"Podržavam. Zbog čega? Pa, staro ime".

"Nema potrebe, nije sve ovo vreme promenjeno, što bi sad?"

"Neka bude srpski naziv. A Žarko Zrenjanin – mi ne znamo ko je".

Žarko Zrenjanin bio je narodni heroj i organizator narodnog ustanka u Vojvodini. Upravo pod njegovim imenom, kažu protivnici promene naziva, Zrenjanin je postao grad u pravom smislu te reči. Ime Petrovgrad, dodaju, ne potiče iz istorije, već istorijskog revizionizma.

- Radi se o klasičnoj pojavi anti-antifašizma. Desničarski krugovi u Srbiji i u gradu Zrenjaninu nastoje da potisnu vrednosti koje su karakterisale jugoslovenski antifašizam. Taj naziv Zrenjanin je deo našeg identiteta - mi smo Zrenjaninci i Zrenjaninke, a ne Petrovgrađani - smatra Miroslav Samardžić, Zrenjaninski socijalni forum.

Inicijator ideje za promenu imena je lokalni preduzetnik, koji kaže – vraćanje naziva Petrovgrad značilo bi raskid sa komunističkom tradicijom i poštovanje činjenice da su Srbi u Zrenjaninu većinski narod.

- Ne postoji nijedan grad u bivšoj Jugoslaviji, da ne pričamo o Srbiji, pa čak ni u Sovjetskom Savezu i istočnoj Evropi, koji je zadržao komunistički naziv. Da li mislite da Zrenjanin po tom pitanju treba da bude izuzetak? Ja zaista ne vidim nijedan razlog - smatra Budimir Jovanović iz udruženja "Petrovgrad" .

Jovanović, međutim, smatra da tu odluku ne bi trebalo doneti na referendumu, već bi poslednju reč trebalo da ima Skupština Srbije. Zbog toga, činjenicu da se i sam gradonačelnik najpre obratio Ministarstvu umesto Zrenjanicima, protivnici promene imena vide kao pokušaj da se mišljenje građana zaobiđe.

Dosadašnja iskustva s pokušajima menjanja imena pokazuju da, ukoliko pitate Zrenjanince, promena neće ići glatko. Građani Zrenjanina su se po ovom pitanju već jednom izjašnjavali. Na referendumu održanom 1992. godine, većina građana je ipak odlučila da se zadrži stari naziv.

Izvor: N1
« PREV
NEXT »

No comments