NEWS
latest

22 July

Stari grad - Tuscanija


Tuskanija (Tuscania) je stari grad u pokrajini Viterbo, regija Lacio u Italiji. Ovaj grad često mešaju sa poznatom vinskom regijom Toskanjom. Nalazi se 110 kilometara severno od Rima i 15 kilometara od jezera Bolseno.

Po legendi grad je osnovao Herkulov sin Arakes. Gradom dominira crkva Svetog Petra sagrađena u osmom veku. U gradu su pronadjeni i brojni sarkofazi koji danas predstavljaju posebnu turističku atrakciju.

U Tuskaniji su snimljeni mnogi poznati filmovi, kao npr. Romeo i Julija, Ukroćena goropad i Otelo. Takođe, poznata je i crkva Santa Marija Rose, u kojoj se svake godine tokom leta održavaju brojni koncerti klasične muzike.
Većina zgrada i objekata u gradu podignuti su krajem 15. veka, i do danas nisu menjali svoj izgled. Grad je okružen velikim brojem stepenika koji povezuju sa svih strana donji i gornji deo grada. 

Zanimljivo je spomenuti i to da u ovom gradu ne postoji taksi služba kao ni lokalni autobus ili voz, tako da ukoliko planirate da ga obiđete obavezno morate da računate na grupnu turističku posetu koje se često organizuju iz Rima, ili na obilazak sopstevnim automobilom.
 



Tekst i fotografije: Natasa V.





« PREV
NEXT »

No comments