NEWS
latest

20 January

Hajdelberg – najromantičniji grad u Nemačkoj


Hajdelberg se nalazi u dolini reke Nekar, u jugozapadnom delu Nemačke. Reka Nekar je desna pritoka Rajne, karakteristična po izrazito tamno-plavoj boji vode.

Hajdelberški srednjevekovni dvorac smešten je na brdu iznad starog grada, okružen živopisnim četinarskim šumama. Pojedine turističke agende ubrajaju ovaj dvorac u jednu od deset najpopularnijih evropskih znamenitosti.

Nemački pisac Gete je na terasama ovog dvorca, inspirisan pogledom na reku Nekar, napisao neka od svojih najčuvenijih dela.


Noćne misli - Gete

" Žao mi je vas, o vi jadne zvezde,
Što tako divno i jasno sijate,
Nevoljenome svetleći brodaru,
Bez nagrade od boga a i ljudi,
Ne znate, bedne, šta reč ljubav znači,
Niti ste za njen osećaj saznale!
Bez prekida vas vode večni sati
Nebesima povorke vaše sjajne.
O, kakve li ste prevalile pute,
Dok srećan bejah u naručju drage,
Ne misleći na vas ni na vedru noć!"

Karta za ulazak u dvorac i čitav ovaj kompleks košta 15 eura.

Hajdelberg je, inače,  poznat  kao svojevrsni univerzitetski centar u kome je 1386. godine osnovan i prvi univerzitet u Nemačkoj. Interesantno je da je Hajdelberg svojevremeno, u periodu između 18. i 20. veka imao svakako neobičan zatvor za studente "Studentenkarzer".


​Ali istovremeno, Hajdelberg je zahvaljujući svojoj posebnoj arhitekturi i lepoti poznat i kao jedan od najromantičnijih gradova u Nemačkoj.

"Budi dostojan ljubavi ako želiš da budeš voljen."
Gete
"Nema sunca bez svetlosti, ni čoveka bez ljubavi."


Romantičnu notu gradu posebno daju stari most, raskošni srednjevekovni dvorac i skladan položaj reke Nekar koja protiče kroz grad. Hajdelberg spada u jedan od najposećenijih turističkih gradova Nemačke. Grad godišnje poseti oko četiri miliona turista.


Hajdelberg krase široke barokne ulice u starom delu grada koje u drugom svetskom ratu nisu bile bombardovane, tako da su ostale nepromenjene što im daje posebnu draž.


Šetajući najdužom pešačkom zonom u Evropi možete videti mnoštvo interesantnih reklama i detalja od kovanog gvožđa.


U martu je "Ball der Vampire" (Bal vampira),  tema ovog karnevala su zabave inspirisane vampirskim kostimima.


Zanimljivost grada Haidelberga je i činjenica da je početkom 19. veka Karl fon Drajs na Hajdelberškom univerzitetu izumeo bicikl. Upravo zbog te činjenice grad je pun biciklističkih staza i turistima je na raspolaganju veliki broj biciklova za iznajmljivanje.


Zbog velike turističke posećenosti redovno se organizuju mnogi muzički festivali i različite manifestacije. Poslednje nedelje u aprilu organizuje se polumaratonska trka. U proleće se održava festival klasične muzike "Hajdelberško proleće" i "Uskršnji karneval". U maju je Frühlingsmesse (Prolećni sajam) na trgu Messplatz. U julu i avgustu održavaju se različiti letnji  festivali u dvorcu Hajdelberg.


Sa mostova se tokom leta svake prve subote organizuje vatromet. U oktobaru i novembru su  Dani pozorišta, džeza i festival plesa. Međunarodni filmski festival Mannheim-Heidelberg održava se u novembru.


Ovde su jutra čarobna, a noći romatične. U gotovo svim turističkim prospektima grad Hajdelberg se nalazi u rubrici "obavezno posetite" ...


👉 Heidelberg, Germany
Tekst i fotografije: Nataša Č.V.

« PREV
NEXT »

No comments