NEWS
latest

06 December

Autoimuna bolest, artritis - Kad duša pati, telo boli


Od antičkih vremena se smatralo da je čovek jedinstveno psihofizičko biće i da postoji neraskidiva povezanost tela i duše, ali je tek u prošlom veku medicinski prihvaćeno da snažni emocionalni doživljaji imaju veliki uticaj na zdravlje. 

Suprotno shvatanju da je uzrok bolesti isključivo organske prirode, savremena neurofiziološka, psihološka i sociološka istraživanja su potvrdila da je bolest uvek i psihičke i fizičke prirode, budući da telesna bolest menja psihu bolesnika, a da nepovoljni psihički doživljaji mogu uticati na zdravlje i tok bolesti.

Autoimune bolesti su brojni poremećaji koji nastaju kao posledica gubitka imunološke tolerancije organizma na sopstvene antigene ili, najkraće rečeno, radi se o bolestima kod kojih sam organizam napada sopstvene ćelije. Uzrok nastanka reumatoidnog artritisa je još uvek nepoznat, iako je učinjen znatan napredak u razumevanju geneze ove bolesti.



Koje zglobove bolest prvo napada?

- U većini slučajeva bolest počinje na zglobovima prstiju šaka i stopala, odakle se širi na druge delove tela. To znači da zahvata, mada ređe, i laktove, kolena i skočne zglobove, ramena i kukove. Posle vrlo kratkog vremena kod obolelog svaki pokret ruku i nogu izaziva bol, a zglobovi prstiju šaka i stopala postaju ukočeni, naročito ujutru. Uz bolnu osetljivost, povišenu lokalnu temperaturu i crvenilo, počinje da se javlja i otok, kao i deformitet zglobova. 

Bolest je hronična i zahteva dugo lečenje, ali zbog nepoznate etiologije nema adekvatnog medikamenta kojim bi se postiglo izlečenje. Terapija se pre svega zasniva na otklanjanju simptoma i smanjenja zapaljenjskog procesa u organizmu. Opšte mere obuhvataju odmor i imobilizaciju najviše zahvaćenih zglobova. Od medikamenata najčešće se koriste nesteroidni antiinflamatorni lekovi, a u pojedinim fazama se kratkotrajno primenjuju i kortikosteroidi. 


Ishrana

Ishrana, u kojoj nema nijedne namirnice životinjskog porekla može pomoći kod obolelih od reumatoidnog artritisa, tvrde naučnici sa Karolinskog instituta u Švedskoj. Zajedno sa namirnicama u kojima nema glutena, ovakav način ishrane podstiče stvaranje korisnih antitela, potpomažući bržem lečenju ove bolesti. Osim toga, ovakva ishrana utiče i na faktore rizika, odgovornih za pojavu kardiovaskularnih bolesti.


Riblje ulje

Uzimanje velikih doza ribljeg ulja može da pomogne, pokazala je nova studija Kraljevske bolnice Adelaida u Australiji. Pacijenti koji su uzimali riblje ulje pokazali su drastično smanjenje simptoma bolesti, u odnosu na one koji su uzimali samo tradicionalne lekove. Posebno oni koji imaju inflamatorni, odnosno zapaljenski artritis. Za samo dva meseca lečenja, simptomi su postali slabiji, bolesnici su se osećali prijatnije i pokretnije, bez potrebe da uzimaju analgetike. 







Izvor: .politika.rs / stetoskop.info
« PREV
NEXT »

No comments