NEWS
latest

23 April

Tvrdjava Fagaras, najjače utvrđenja Transilvanije

 Tvrdjava Fagaras  smatrana je  jednom od najjačih utvrđenja Transilvanije .  Tvrdjava ima  tri sprata i pet kula koje su okružene  dubokim  jarakom.  U ratnim vremenima  i društvenim nemirima jarak je lako mogao biti napunjen vodom iz  obližnjeg potoka. Jedini pristup  bio je  preko mosta, čineći trvđavu neosvojivom.

Tokom godina tvrđava je uglavnom bila prebivalište prinčeva i njihovh porodica. Transilvanijski princ Gabriel Bethlen, koji je bio  pod snažnim uticajem italijanske renesanse,  dovodio je ahritekte i staklorezce iz Italije koji su obnovili tvđjavu, utkavši  joj neverovatnu lepotu i eleganciju. U njoj se nalazi 85 soba, od kojih je jedna služila kao komora za mučenje . Tokom restauracijskih radova, otkriven je i  tunel, u čijim su zidovima  kriminalci i izdajnici  bivali zazidani.

Tvrdjava je u 18. veku bila vojni garnizon, a danas je  pretvorena u Muzej. U njoj se nalazi zbirka srednjovekovnog oružja, prelepa kolekcija  ikona na staklu, mnoštvo predmeta na kojima se vidi tradicionalno zanatstvo na delu, kao i nebrojeno mnogo artifakata iz doba rimske imperije.  






Izvor: Romania – Natural and Cultural
Prevod: Redakcija InfoNet Magazina
Fotografije: lucianf, Cozma
« PREV
NEXT »

No comments