NEWS
latest

02 May

KRIZA KAKVA NIJE VIĐENA OD 1945. GODINE: Nemci gube 15 milijardi nedeljno, trebaće im godine i godine da se oporave


Nemačka ekonomija nastavlja da se smanjuje, gubeći 15 milijardi evra (16,6 milijardi dolara) nedeljno zbog recesije koju je prouzrokovao Covid-19, navodi se u novom izveštaju. Upozorava se da će biti potrebno najmanje osam godina da se zemlja oporavi od toga.

Očekuje se da će Nemačka izgubiti između pet i 10 procenata svog BDP-a do kraja 2020. godine, napisala je u nedavnom izveštaju nemačka filijala američke konsultantske firme "Mekinzi i kompani".

Ekonomija se u aprilu smanjila za 25 procenata u odnosu na prethodnu godinu, što iznosi gubitak otprilike 15 milijardi EUR (16,6 milijardi USD) nedeljno.


Analitičari iz "Mekinzija" upozorili su da će se nemačka ekonomija 2028. godine vratiti na nivo pre pandemije, ako zemlja sprovede strukturne reforme prema većoj automatizaciji i upotrebi veštačke inteligencije u industriji.

- Inače povratak prvobitnom modelu rasta više neće biti izvodljiv u ovoj deceniji - kaže se u izveštaju.

- Čak i ako na nivou države stopirana proizvodnja kao u Italiji ili Španiji bude izbegnuta, već postaje očigledno da će posledice pandemije u određenim dimenzijama prevazići one finansijske krize iz 2008/2009.

Prema Mekinzijevim procenama, kriza izazvana pandemijom zahvatila je do devet miliona radnika, što je „sedam puta više nego u jeku finansijske krize 2008-2009“.

Peter Altmajer 
Mračne prognoze firme odgovaraju trezvenom tonu nemačke vlade. Ranije ove nedelje, ministar ekonomije Peter Altmajer upozorio je da će ta zemlja "doživeti najgoru recesiju u istoriji savezne republike", osnovane ubrzo nakon Drugog svetskog rata.

- Efekti pandemije koronavirusa gurnuće našu ekonomiju u recesiju nakon desetogodišnjeg rasta - rekao je Altmaier.

Kriza je loše pogodila i susednu Francusku, gde je premijer Eduar Filip prošlog meseca prognozirao da će ta zemlja doživeti svoju najgoru recesiju od 1945.


Izvor: Espreso.rs
« PREV
NEXT »

No comments