NEWS
latest

02 May

Ako izbije Treći svetski rat, ovo je hrana koja vam može spasiti život


Nakon svih ovih dešavanja u svetu ljudi su počeli razmišljati kako da se spreme za najgore.

Osim što biste se verovatno voleli naći na nekoj sigurnoj lokaciji, važno je i znati kako ćete se opremiti zalihama hrane za slučaj nestašice.

Postoje stvari koje je bitno znati pre nego što krenete sa stvaranjem zalihama. Nemojte se oslanjati na svoj frižider ili zamrzivač, piše stanica "Skilled Survival", jer vam neće puno značiti u slučaju nestanka struje. Trebalo bi da se usredsredite na kvalitetnu dehidriranu hranu, hranu koja ima dug rok trajanja i konzerve. 

Bitno je da procenite koliko je hrane na dnevnoj bazi potrebno svakom članu porodice i osigurati da je ima dovoljno, a bitno je i da se pobrinete da bude raznovrsna. To vam se možda ne čini toliko bitnim, ali u takvoj situaciji ne želite dodatno da mučite članove svoje porodice terajući ih da svaki dan jedu istu hranu, prenosi hrvatski Indeks. 

Takođe, birajte hranu koju je lako jesti direktno iz pakovanja i koja ne zahteva dodatnu termičku obradu.

Evo koja bi se hrana svakako trebalo naći u vašim zalihama za hitne slučajeve.

1. Tunjevina
Bogata je proteinima i zdravim masnoćama, a možete je jesti direktno iz konzerve. Ako vam nešto ostane nakon obroka, ipak ćete je morati spremiti na hladno mesto, no uvek jednu konzervu možete podeliti s nekim ako vam je previše.

2. Pasulj
Pasulj je relativno jeftin i lako ga je pripremiti, ima i prilično dugačak rok trajanja. Za razliku od konzerviranog pasulja,  pasulj koji nije u konzervi, mora se pre kuvanja prvo nekoliko sati potopiti pa tek onda kuvati.

3. Orašasti plodovi
Birajte nezasoljene verzije orašastih plodova jer ne želite da vas učine žednima. Kikiriki, bademi, suncokretove semenke i slično imaju mnogo vitamina i pristojnu količinu proteina, a nisu teški za prenošenje.

4. Puter od kikirikija
Zbog velike količine proteina i masnih kiselina već i male količine putera od kikirikija mogu vas održati na životu nekoliko dana.

5. Kafa
Kafa vam se možda neće naći visoko na listi prioriteta, ali ako ste navikli da je pijete mogli biste se suočiti s kofeinskom krizom ako naglo prestanete. U ovakvim situacijama draže će vam biti preskočiti dodatni umor, letargičnost i glavobolje. Osim toga, kafa će verojatno biti luksuz, pa ćete je uvek moći zamijeniti za nešto potrebnije.

Izvor: www.index.hr

« PREV
NEXT »

1 comment