NEWS
latest

07 August

GROMOBRAN NE ŠTITI OD UDARA: Gromobrani su, velika zabluda, jer grom nikada ne udara u gromobran

Koji je najidealniji zaklon od groma? kakvo će nam leto biti i da li treba da se zaista plašimo groma? pitanja su na koja je odgovarao  Milan Stevančević, stručnjak iz oblasti elektromagnetnih polja. 

-To je izraz straha koji se javljaju kod ljudi pored velikih praskova nakon udara gromova, ali nije grom toliki faktor rizika po bezbednost ljudskog života. Grom je električna struja sastavljena od protona, elektrona, nukleona koji teku kao reka. Ti protoni se stvaraju na suncu posle svake jake erupcije i preko interplanetarnog prostora dolaze do zemlje, takođe kao struja dolaze do magnetnog polja zemlje, probijaju magnetno polje i dopiru do dna - objasnio je Stevančević u Jutarnjem programu TV Pink.
Stevančević je naglasio da grom ništa ne privlači, već da je to normalan put električne struje koji se javlja na dva načina - velika razlika potencijala oblaka i direktno kao strela dolazi sa sunca. 

On naglašava da samo postoje uslovi da grom na pojedinim može udariti pre nego na drugim.   

-Imamo gradsku i ruralnu sredinu. U gradu nije toliko opasno, kao na selu, jer ima viskokih zgrada koje su kao Faradejev kavez i brane ljude od udara groma, međutim na poljima gde toga nema, onda svako drvo može da bude mesto gde udara grom, jer postoji ta magnetna cirkulacija sa zemlje. Drveće koje u sebi sadrži gvožđe, kao što je jasen nisu pogodni da se stane ispod njih, dok u lipu i vrbu nikada ne može da udari grom - naglašava Stevančević. 

Gromobrani su, naglašava, velika zabluda, jer grom nikada ne udara u gromobran, već sa strane zgrade koja ima gromobran.

-Odbrana od groma ne postoji, ali postoje mere -zaštite od njega - prva mera kada vidi sevanje na selu svaka delatnost se prekida i odlazi se u neki zatvoreni prostor. Na primer, kuće od betona imaju gvožđa u sebi i u njih ne može probiti grom ni munja, to se isto događa sa kabinom traktora, kombajna, automobila - ističe on i dodaje da mobilni telefon, televizor, kišobran ne privlače grom....   





Izvor: Izvor: Pink.rs
« PREV
NEXT »

1 comment

  1. Poštovani gosp. Stevančeviću,
    Razmišljao sam dugo da li da Vam odgovorim na Vaš tekst o gromobranima, pa evo ipak nekoliko stvari.
    Od 2005. godine imate u Srbiji gromobran koji štiti objekat i NIKADA ne može da Vas udari grom. Firma GROMOBRAN d.o.o. se bavi izradom za Francuze takvih gromobrana, a i prodaje ih na Balkanu. Oni su francuski, garancija je 20 godina, a vek trajanja neograničen!!!
    Uredu je, možda, ovo sa drvećem, mada - kada počne kiša da pada, svako drvo se nakvasi i postaje provodno, pa eto Vam muka i problema. Dakle nije dobro biti ispod bilo kog drveta kada grmi i seva i pada kiša!!! Dobar primer Vam je i ovaj bor na slici gore koji je udario grom i pored ovolike kuće!!
    Dakle, grom udara tamo gde mu je najlakše da ode do Zemlje. Nije tačno ni to da su telefoni i kišobrani bezopašni. Telefoni se stalno javljaju svojim stanicama na zemlji i to su električni signali kuda može proći i udar groma. Slabi su, pa se retko događa.
    Ako znate da se i do 1,5 Km. od mesta udara groma diže napon u SVIM metalnim delovima, onda Vam je jasno da i kišobrani mogu biti opasni u pojedinim trenucima!
    Gromobran d.o.o.
    Nebojša Đorđević
    064 11 39 143

    ReplyDelete