NEWS
latest

22 September

Stari grad - Lucca

 


Luka (Lucca) je grad u centralnoj Italiji, u italijanskoj regiji Toskana.  Kroz grad protiče reka Serćio. Grad je smešten u podnožju planina Apenina i samo 10 kilometara od Tirenskog mora, između Pize i Firence. Od Rima je udaljen 350 kilometara,  od Trsta 580 kilometara, a od Ljubljane 670 kilometara.

Kao i mnogi gradovi italijanske regije Toskana, Luka ima svoju lepotu i neobičan šarm. Šetajući starim gradom zapitate se u kom se veku nalazite. Gradsko jezgro je izuzetno očuvano još iz renesansnog doba. Arhitekturom Luke dominiraju velike zidine starog grada koje ga okružuju i odvajaju od novog, modernog stambeno poslovnog naselja.
Zidine su toliko velike i široke da po samom vrhu postoji put. U gradu ima preko sto crkava, mnoštvo tajnih prolaza, bedema i turističkih skrovišta za koje Vam treba nekoliko dana da bi ih sve posetili i videli.
Grad ima bogatu turističku ponudu istorijskih znamenitosti i divne ulice za šetnju. 
Botanička bašta je takođe nešto što treba videti kada se dođe u Luku.
Dukal Palata

Pijaca del Anfiteatro

San Djusto (San Giusto)
Guinigi Tower (Guinidji Toranj)
Ponuda hotela i apartmana, kafića, restorana, picerija i poslastičarnica je velika i grad je pun turista u svim godišnjim dobima, kao i zbog raznih manifestacija koje privlače ljude iz celog sveta.



Tekst i fotografije: Nataša Č. V.





« PREV
NEXT »

No comments