NEWS
latest

31 December

Šef ruskih obaveštajaca otkrio detalje MODERNE ŠPIJUNAŽE i kako sve mogu da vas prate i PRISLUŠKUJU


Špijuni se danas sjajno razumeju u tehniku, prema rečima šefa ruske obaveštajne službe, koji je istakao da ne upotrebljava mobilni telefon, niti internet dok je u kancelariji. Pogodite koji je (staromodni) aparat jedini prihvatljiv?

Sergej Nariškin, rukovodeći Ruske spoljne obaveštajne službe (SVR), otkrio je javnosti neke manje poznate detalje moderne špijunaže.  

- Danas je teško bilo šta odraditi bez mobilnog telefona, društvenih mreža ili kreditnih kartica. Sve su to forme i instrumenti aktivnosti obaveštajnih službi – otkrio je Naruškin za lokalne medije.

- Ali unapred ste upozoreni - tvrdi on, objašnjavajući zašto je oprezan sa ovim uređajima.

- Kada sam u kancelariji, isključim telefon i ostavljam ga u odvojenoj prostoriji – kaže on.

- Znate, čak i zidovi imaju uši. Zapravo, zidovi su sigurni, ali sa električnim uređajima morate da budete veoma obazrivi, jer su oni sredstva bezbednosnih službi – zaključuje on.  

Iako Nariškin podvlači da njegovo radno mesto "nema uši", ističe da ide na internet isključivo izvan kancelarije. To znači da su visoko rangirani bezbednosni zvaničnici imuni na zavisnost od interneta iz sigurnosnih razloga, a kakva je situacija sa televizorom?

Televizor je jedini uređaj dopušten u kancelariji, prema njegovim rečima.

- On je siguran od prisluškivanja – navodi on.

Na stranu sve to, Nariškin, sa dugom karijerom u obaveštajnoj službi, pružio je još jedan uvid u aktivnosti SVR.

Lokalna televizija "Rasija 1" posetila je trening elitnog tima specijalaca SVR-a, što je verovatno prvi put da su dozvolili medijima da snime tajnu jedinicu.

SVR je 1991. godine nasledio prvu glavnu upravu KGB-a, kada se moćna sovjetska služba raspala. Sada su zaduženi za prikupljanje informacija od stranih obaveštajnih službi i izveštavanje predsednika o svojim saznanjima.






Izvor: blic.rs

« PREV
NEXT »

No comments