NEWS
latest

08 January

Zašto smo loše raspoloženi kad napolju pada kiša?


Da li ste se ikada zapitali zašto se osećate tako umorno, turobno, pospano, depresivno ili melanholično kada pada kiša, odnosno kada je dan siv i tmuran? Čak i ako ne osećate neku od ovih teških emocija, kad je ovakvo vreme, sigurno vam je makar malkice dosadno i sve što želite jeste da lenčarite, odnosno da vas svi ostave na miru. 

Ukoliko kišni dani i sivi oblaci utiču na vaše raspoloženje, znajte da niste jedini. Negativno raspoloženje izazvano lošim vremenom toliko je uobičajeno da čak postoji i medicinski naziv za njega – “sezonska depresija”. Ona više pogađa žene od muškaraca, iako pravi razlozi za to još uvek ostaju neistražena misterija.


SEROTONIN I MELATONIN

Prema nekim studijama, za loše raspoloženje tokom kišnih dana odgovorna su dva hormona: serotonin i melatonin.

Serotonin je hemikalija koja nam daje opšti osećaj blagostanja, energije i dobrog raspoloženja. Kada je nivo serotonina nizak, veće su šanse da ćemo se osećati pospanima, umornima i generalno lošije raspoloženima.

Melatonin je, s druge strane, hemikalija koja izaziva osećaj pospanosti. Kada naše oči detektuju tamu one šalju signal do mozga koji zatim otpušta hormone melatonina koji inače služi u telu i za uspostavljanje ciklusa spavanja. 

Važno je napomenuti da se veza između ovih hormona i lošeg raspoloženja tokom ‘sivih i tmurnih’ dana još uvek proučava, iako se generalno veruje da su dokazi poprilično očigledni. Poznato nam je da mozak otpušta serotonin, koji nam podiže nivo raspoloženja, kada oči detektuju svetlo, a melatonin nas uspava kada detektuju tamu.
  
KAD JE NEBO VEDRO, SPAVAMO DUŽE I BOLJE 

Iako nam se može učiniti da spavamo bolje i duže kada je sunčano, kišovito ili generalno tmurno vreme, naučnici tvrde da ipak spavamo bolje kada je napolju lepo vreme. 

Istraživači sa Univerziteta u Ročesteru u Njujorku sproveli su studiju koja je uključila 43 učesnika koji su vodili dnevnike spavanja tokom 105 dana. Istraživači su zatim uporedili rezultate dnevnika spavanja sa bazom podataka o vremenskim prilikama, te otkrili da su učesnici spavali mnogo bolje i duže kada je napolju bilo vedro nebo.


Izvor: http://www.petplus.rs
« PREV
NEXT »

No comments