NEWS
latest

07 February

KINESKA VIRUSNA EPIDEMIJA OTEŽALA GLOBALNO POSLOVANJE, POKAZATELJI TONU


Poslovanje u svetu je "zahvatila prehlada" zbog epidemije kineskog virusa: odgajivači vizona u Danskoj su otkazali prodaju krzna za bunde, jer kineski kupci ne mogu da dođu zbog zabrane putovanja, zavedene da bi se ograničilo širenje bolesti.

Aviokompanije su otkazale 25.000 letova ka Kini i iz nje, a prodaja avio-karata je sasvim prestala, saopštila je služba za obezbeđivanje podataka o tome OAG. "Dženeral motors" i drugi proizvođači automobila poručuju zaposlenima da ograniče putovanje do Kine, njihovog najvećeg tržišta.

U utorak je kineska enklava Makao, čuvena po kockanju, objavila da zatvara kazina na dve nedelje kao predostrožnost. Ta teritorija je veliki izvor prihoda američkih kazino operatora "Vin rizorts" i "Sends korp." iz Las Vegasa.

Globalne kompanije koje su se sve više oslanjale na Kinu, svetsku privredu "br.2", kao glavnog kupca hrane, automobila, čak i bioskopskih karata i druge robe. Ali zato su izloženije nego ikad pre problemima zbog njenog najnovijeg naglog pada.

Avionski sajam u Singapuru, koji je trebalo da počne sledeće nedelje, objavio je u utorak da otkazuje poslovnu konferenciju zbog nedolaska kineskih učesnika.

Prihodi od turizma Tajlanda i drugih azijskih zemalja koje se oslanjaju na Kinu odakle im stiže i do 30 odsto stranih posetilaca, na kolenima su pošto je Peking otkazao grupna putovanja. Privrednicima je kineska vlast rekla da ne odlaze u inostranstvo.

"Mnogi nacionalni i međunarodni skupovi su otkazani", rekao je izvršni direktor "Kopenhagen Fura", Džesper Lauge Kristensen. Ta zadruga 1.500 danskih uzgajivača koji daju 40 odsto svetske proizvodnje vizona otkazala je ovog meseca aukciju dva miliona koža. Većina izvoza te grupe obično ide u Kinu i Hong Kong.

Italija bi ove godine mogla izgubiti do 4,5 milijardi evra prihoda od turizma, jer strahovanje od virusa drži podalje posetioce, objavila je u utorak anketna agencija "Demoskopika".

U milanskoj luksuznoj trgovačkoj četvrti Montenapoleone, desetine luksuznih brendova napunile su izloge za Kinesku Novu godinu. Ali bogati kineski kupci, koji obave otprilike jednu trećinu svih luksuznih kupovina na globalnom nivou, nisu uspeli da dođu u uobičajenom broju.

"Italijanska modna komora" procenila je da će prodaja tog sektora tokom prvih šest meseci ove godine opasti za 1,8 odsto, zbog virusa, a očekivalo se da će porasti za 3,0 procenta.

Kina se već suočila s posledicama svog "tarifnog rata" s Vašingtonom i uz to i izbijanja epidemije afričke groznice svinja koja ne zaražava ljude, ali je poremetila snabdevanje svinjskim mesom, usled čega su cene hrane skočile.

Vlasti su obustavile većinu pristupa gradu Vuhanu, proizvodnom centru Kine koji je središte epidemije, i okolnim gradovima u provinciji Hubei, sa ukupno 50 miliona ljudi.

Istočni grad Hangdžu, dom giganta e-trgovine "Grupe Alibaba" i centar telekomunikacionih kompanija, uveo je ograničenja kretanja gradom i najavio da će zbog infekcije biti postavljeni kontrolni punktovi za pregled prolaznika.

Vlada je produžila praznik Lunarne Nove godine da bi zadržala građane kod kuća i smanjila šanse da se zaraza proširi.

Ulice i podžemne železnice u mnogim gradovima još su uglavnom prazne čak i pošto se većina Kineza ove nedelje zvanično vratila na posao. Hiljade restorana i bioskopa su zatvorene kako bi se sprečilo okupljanje ljudi. Holivudski studiji izgubili su prodaju ulaznica za Lunarnu Novu godinu, kada obično imaju visok prihod.

Zvaničnici izražavaju uverenje da Kina može da otkloni najnovije probleme, ali prognostičari kažu da bi mogla da ove godine izgubi i do jednog procenta rasta koji bi tako mogao opasti na čak svega 5,2 odsto. Očekivalo se da će se kineska ekonomija usporiti pošto je prošle godine dosegla minimum decenije od 6,1 odsto.

Prognozeri, uključujući banke "Berklis" i "Morgan Stenli", kažu da bi ovogodišnja epidemija mogla smanjiti rast globalne ekonomije za 0,2 do 0,4 procentna poena.

Kina je pretrpela slične probleme 2003. godine, tokom epidemije SARS-a - "ozbiljnog akutnog respiratornog sindroma". Rast se potom brzo oporavio, a globalni uticaj bio je mali.

Ovog puta, čak i ako se Kina brzo oporavi, uticaj širom sveta mogao bi biti veći nego tokom SARS-a, kažu prognostičari. To je zbog toga što Kina sada čini 16,3 odsto globalne ekonomske aktivnosti, što je više nego trostruko veće od njenog udela od 4,3 odsto 2003. godine, po podacima Međunarodnog monetarnog fonda.

Mere protiv virusa povući će naniže kinesku aktivnost u prvom kvartalu ove godine, što će "stvoriti pritisak na globalnu ekonomiju i izazvati strah na finansijskim tržištima", napisao je u izveštaju Luis Kuijs, šef "Okford ikonomiksa" za azijske ekonomije.

Zatvaranje Vuhana, proizvodnog centra s 11 miliona radnika, poremetilo je proizvodnju tečnih kristala i svetlećih diodnih panela, po istraživaču tehnologije "IHS Markit", sada delu kompanije "Informa tek". To je smanjilo zalihe i podiglo cene proizvođača monitora za kompjutere, televizora i druge opreme.

Vremenom se uticaj epidemije može još više proširiti, obarajući proizvodnju i prodaju automobila, kao i cene nafte, gvozdene rude i drugog materijala koje australijski, brazilski i afrički dobavljači prodaju ogromnoj kineskoj industriji, kažu prognostičari.

Kina je najveći svetski uvoznik mnogih roba, uključujući naftu. Cena nafte tipa "Brent", čija je vrednost referentna za međunarodnu trgovinu naftom, opala je na oko 55 dolara za barel sa 70 dolara koliko je bila početkom januara, delimično zbog slabe kineske tražnje.

Niže cene nafte znače jeftinije gorivo za potrošače na Zapadu i drugde u svetu, ali štete izvoznicima poput Indonezije koji taj prihod koriste za pomoć u finansiranju škola, zdravstva i socijalnih usluga.

Potražnja i cene "zavisiće od toga koliko će se brzo prevoz i industrijske aktivnosti vratiti na normalan nivo", navodi se u izveštaju "Fič rejtingsa".

Čak su i manje kompanije direktno pogođene izbijanjem epidemije zbog njihove bliske povezanosti s kineskim brzim i efikasnim proizvođačima.

Mnogi proizvođači još nisu osetili uticaj epidemije, jer su fabrike zatvorene tri nedelje uoči Lunarne Nove godine. Ali prognostičari kažu da će odlaganja početka njihovog rada brzo smanjiti potražnju za uvoznim komponentama i materijalom poput bakra i čelika.







Izvor: Beta / Novine Toronto, broj 1591



« PREV
NEXT »

No comments