NEWS
latest

08 February

Srbija među prvih 10 zemalja po traženju pravde u Strazburu


Srbija je i dalje među prvih deset zemalja po broju procesa koji su u toku pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, objavila je Radio Slobodna Evropa pozivajući se na izveštaj te institucije za 2019. godinu. Prema tim podacima, Srbija je na devetom mestu sa 1.344 postupka.

Podaci Državnog pravobranilaštva Srbije pokazuju da je država samo prošle godine platila blizu pola miliona evra zbog izgubljenih procesa u Strazburu.

Tokom prošle godine iz Srbije je podneto 2.160 predstavki Evropskom sudu, što je tek za nijansu više nego 2018. godine, kada je taj broj bio 2.128.

„Broj predstavki govori sigurno o osećanju naših građana o tome koliko im naši organi štite ljudska prava. To generalno govori da ljudi smatraju da im se ne obezbeđuje pravična zaštita prava u sudskim postupcima. E, sad, to je ono što oni smatraju. A, ono što Evropski sud smatra možemo da zaključimo po brojkama iz presuda“, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vladica Ilić, pravnik Beogradskog centra za ljudska prava.

Kada je o presudama reč, Evropski sud za ljudska prava je prošle godine doneo 24 presude za 150 podnesaka iz Srbije. Najveći broj presuda odnosi se na dužinu trajanja postupka (deset), neizvršenje presude (u sedam slučajeva), a pet presuda se odnosi na zaštitu imovine. Po tri presude donete su zbog nečovečnog postupanja i nedostatka efikasne istrage.

RSE podseća da pravo na pokretanje postupka pred Evropskim sudom za ljudska prava pojedinac ostvaruje tek ako je iskoristio sva pravna sredstva u matičnoj zemlji, a poslednja instanca je podnošenje ustavne žalbe Ustavnom sudu.

Vladica Ilić, pravnik  Beogradskog centra za ljudkska prava, upozorava da, ukoliko se nastavi praksa Ustavnog suda da godinama rešava žalbe, postoji opasnost da ga Evropski sud u Strazburu proglasi nedelotvornim.


„U tom slučaju građani ni ne moraju da se obraćaju Ustavnom sudu pre nego što podnesu predstavku Evropskom sudu, nego nakon drugostepene sudske odluke oni mogu da podnesu predstavku Evropskom sudu. To će onda još više da optereti taj sud i verovatno da poveća broj presuda u kojima su utvrđene neke povrede“, kaže Vladica Ilić za RSE.
Izvor: Nova Ekonomija
« PREV
NEXT »

No comments