NEWS
latest

08 February

Zlatibor dobija najdužu panoramsku gondolu na svetu

Gold gondola na planini Zlatibor je najduža panoramska gondola na svetu i predstavlja novu turističku atrakciju u celom regionu.


Dve i po godine od zvaničnog početka, izgradnja Gold gondole na Zlatiboru je u završnoj fazi. Uskoro, po završetku građevinskih radova, uslediće probno pokretanje i probni rad gondole, kao i procedura tehničkog prijema. Kako se očekuje, prve putnike gondola na Zlatiboru  će primiti u maju ove godine.

Gold gondola Zlatibor će prelaziti trasu dužine 9 kilometra. Putnici će se prevoziti u 55 zasebnih kabina sa po 10 mesta, a moći će da se preveze 600 putnika na sat. Maksimalan kapacitet gondole je 90 kabina i 1000 putnika na sat.

Najduža gondola na svetu
Svetski rekord u dužini trase pripada Gold gondoli Zlatibor (9 km), a pre zlatiborske gondole najduža svetska gondola bila je TianmenShan Cable Car gondola (7,4 km) koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Zhangjiasie u Kini, u okviru kojeg je snimljen kultni film Avatar nagrađen oskarom reditelja Džejmsa Kamerona.

Panoramska žičara koja će povezati centar Zlatibora sa ski-centrom Tornika,  pokrenuće  i nove projekte i brojne turističke sadržaje na popularnoj srpskoj planini.


Gold gondola Zlatibor, nova turistička atrakcija

Moderna vazdušna trasa zlatiborske gondole povezaće centar Zlatibora sa ski centrom Tornik, a međustanica se nalazi na obali  Ribničkog jezera. Vožnja Gondolom pružiće impresivnih 25 minuta sa neverovatnim pogledom na živopisne pejzaže Zlatibora.

Na početnoj stanici Gold gondole gradi se najveći na Balkanu Avantura park, koji će ponuditi rekreativno-zabavne sadržaje u autentičnom zlatiborskom ambijentu.
Srce gondole nalaziće se na međustanici kod Ribničkog jezera, gde je planiran razvoj projekta Novi Zlatibor (turizam visoke kategorije, na preko 200 hektara zemljišta). Na ovoj lokaciji je master planom predviđena izgradnja Zlatnog grada – centra za zdravstveni i sportsko-rekreativni turizam.


Završna stanica, planinski centar Tornik na visini od 1496 m, udaljen je od centra Zlatibora 7 kilometara i predstavlja mesto puno zabave i uživanja. Na Torniku postoji mogućnost uživanja u živopisnom pejzažu i pogledu koji se pruža na sve četiri strane sveta.

Ski centar Tornik opremljen je sa šestosednom žičarom, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, dva ski lifta tipa ”sidro”, ukupnog kapaciteta 2.400 skijaša na sat. Četri staze, Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova.

Dakle, Gold gondola Zlatibor ponudiće skijašima, izletnicima, avanturistima, ekskurzijama i svim zainteresovanima nezaboravan pogled na Zlatibor.

Očekivanja su da se investicija u gondolu od 13 miliona evra vrati kroz deset godina kada se očekuje da Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa 10 miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.

Zavod za statistiku je 31. januara objavio podatke o turističkom prometu u 2019. godini, a Zlatibor je bio najposećenija planina u Srbiji, sa 237.064 turista i 777.057 noćenja. Prosečan boravak turista na Zlatiboru je u 2019.godini bio 3,2 noćenja. Domaći gosti su imali 3,7 noćenja, dok su strani turisti na Zlatiboru imali u proseku 2,3 noćenja.

Izvor: dijaspora.tv

« PREV
NEXT »

No comments