NEWS
latest

16 June

Grac, tipična Austrija

Grad u kome je studirao i Nikola Tesla, baš zahvaljujući studentima danas ima dobar noćni život, a najbolji pabovi su skoncentrisani u starom gradu i oko univerziteta. 




Drugi po veličini grad u Austriji, Grac ima oko 300.000 stanovnika, od čega su 40 hiljada studenti, zbog čega je noćni život razvijen i raznovrstan. 

Pabovi, koji sve više liče na one u Irskoj i Engleskoj, skoncentrisani su oko istorijskog jezgra grada, koji je savršeno očuvan. Drugi deo grada gde takođe dominira zabava, smešten je u okolini univerziteta Karl-Franzens, zapadno od centra. 

Studentski život danas daje ritam Gracu, a jedan od ovdašnjih studenata bio je i Nikola Tesla od 1875. do 1877. Grac je i rodno mesto Arnolda Švarcenegera. 

Uprkos tome što su ga Saveznici žestoko bombardovali tokom Drugog svetskog rata, kvartovi iz 19. veka istočno od starog grada, ostali su maltene netaknuti, i šetnja ulicama centra može lako da ispuni dva do tri turistička dana. 


ATRAKCIJE 

Grazer Schlossberg (Gracer Šlosberg) je zamak na vrhu brda u centru, i glavna je turistička atrakcija grada, a park oko zamka je proglašen javnom površinom još 1839. U okviru zamka je i sat-kula Uhrtrum, simbol Graca koji se može naći na većini razglednica. U parku oko zamka ima nekoliko vrlo prijatnih kafea, a onaj pored kule Uhrtrum ima najbolji pogled na stari grad. Do Scholssberga se može doći uspinjačom (Schloßbergbahn) i liftom (Schloßberglift), ili starim krivudavim stazicama. 

Hauptplatz je trg trapezoidnog oblika, nastao je u 17. veku i od tada predstavlja centar gradskog života. Od Hauptplatza polaze sve glavne šoping ulice, kao i tramvajske linije. Trg je načičkan i kioscima (Würstelstände) gde lokalci često svrate da s nogu pojedu frankfurtsku kobasicu sa senfom ili renom, i parče sočnog crnog hleba. U poslednje vreme s dolaskom imigracije sve je više i istočnjačkih specijaliteta poput falafela i donera (giros). Na ovom trgu nalazi se i impresivna zgrada gradske većnice Rathaus. 

Kunsthaus je muzej savremene umetnosti, smešten u spektakularnoj modernoj građevini koja podseća na gigantski plavičasti mehur, kao simbol harmonične koegzistencije starog i novog Graca. Zgrada Kunsthausa je u direktnom kontrastu prema starim tradicionalnim kućama i krovovima pokrivenim crepovima koje ga okružuju. Sagrađen je 2003, u godini kada je Grac bio kulturna prestonica Evrope, a u njemu su izložena dela moderne umetnosti nastala tokom prethodne četiri decenije.

Ostrvo na reci Mur je trebalo da bude privremena građevina samo tokom 2003. kada je Grac bio prestonica kulture, ali je ostao kao trajna turistička atrakcija. Hipermoderna, 50 metara duga čelična konstrukcija je u stvari pokriveno plutajuće ostrvo na reci Mur (Mura), a sa obalom je povezana mostovima i privezana lancima. Unutar ostrva nalaze se kafe, restoran, amfiteatar, kao i igralište za decu. 

Landeszeughaus je muzej oružja sa jednom od najboljih kolekcija na svetu, raspoređenom na pet spratova. Grac je bio značajno vojno uporište prilikom pokušaja Turaka da prodru u zapadnu Evropu, i uvek je imao mnogo više vojske i oružja nego Beč. Impresivan arsenal pušaka, oklopa i hladnog oružja datira u glavnom iz 16. i 17. veka. Muzej je smešten u originalnom skladištu oružja, zgradi iz 17. veka. 

Pijaca Kaiser-Josef-Platz je glavna gradska pijaca gde se može naći najkvalitetnija hrana u gradu. Pijaca ima ogroman izbor, a otvara se već u šest ujutro. Veliki sektor pijace određen je za prodaju organski gajenih proizvoda, a specijalitet pokrajine Štajerske čiji je Grac glavni grad je ulje od bundevinog semena. 

Gemaltes Haus, u prevodu Oslikana kuća, je zgrada u centralnoj ulici Herrengasse na čijoj fasadi je slikar Johann Mayer oslikao freske s motivima grčke i rimske mitologije. 


SMEŠTAJ 

Jugendhotel & Jugendgästehaus Graz je hostel gde može da se spava za nešto preko 20 € po osobi. Slične cene su i u hostelu Central Backpackers. 

U blizini železničke stanice ima sijaset vrlo udobnih hotela srednje kategorije gde može da se nađe dvokrevetna soba od 60 do 100 €. 


KAKO STIĆI 

Na lokalni aerodrom Thalerhof (4 km) između ostalih sleću i low cost kompanije Ryanair i Interfly. Od aerodroma do grada saobraća voz na svakih sat vremena (oko 2 €), a moguće je uzeti i taxi (oko 20 €). 

Voz je najudobnija opcija i od Beča saobraća preko celog dana. Ova železnička trasa je pod zaštitom UNESCO zbog jedinstvene konstrukcije koju čini 14 tunela i 16 vijadukta. Najbolji pogled imaćete ako iz pravca Beča do Graca sedite na levoj strani vagona. Direktni vozovi saobraćaju i od ostalih većih austrijskih gradova, kao i iz Zagreba, Ciriha, i Minhena. 

S obzirom na razvijenost i pouzdanost železnice, autobuski saobraćaj nije dominantan, tako da javni i privatni operateri imaju sopstvene, odvojene terminale. Najveći autobuski prevoznici su Postbus, Bahnbus, i Eurolines.



Izvor: https://www.b92.net

« PREV
NEXT »

No comments